Sobotno »rofkanje« kope na kopišču nad Koroško Belo / Foto: Nik Bertoncelj

Sobotno »rofkanje« kope na kopišču nad Koroško Belo / Foto: Nik Bertoncelj

Oglje so razdelili vaščanom

V soboto so na kopišču nad Koroško Belo razdrli oglarsko kopo in se razveselili dveh ton oglja.

Koroška Bela – V soboto so na kopišču nad Koroško Belo razdrli oziroma »zrofkali« oglarsko kopo, v kateri se je od konca aprila kuhalo in zatem ohlajalo oglje. Skoraj dve toni »črnega zlata« so pridelali letos in ga, kot vsako leto, razdelili med vaščane. Ti ga uporabijo za žar, le eden od domačinov z njegovo pomočjo še kuje železo, kot so to počeli v preteklosti.

Tradicijo ohranjajo, da prikažejo, kako so nekoč pridelovali oglje za številne plavže na Jesenicah.

Kot je povedal Črt Laharnar, predsednik KD Možnar Koroška Bela, so letos kopo sestavili iz 20 kubičnih metrov lesa listavcev, oglje se je kuhalo deset dni, pri tem pa je bilo ves čas treba vzdrževati ogenj, spremljati dim in skrbeti, da je vse tako, kot mora biti. Potem so kopo zaprli, da se je ohladila, v soboto pa so jo razdrli. Ker je manjša, so vse oglje pobrali v enem dnevu. Po besedah Črta Laharnarja je oglja vselej premalo za vse, ki ga želijo dobiti, saj je bistveno bolj kvalitetno kot tisto, ki se lahko kupi v trgovini.

Na Koroški Beli oglje kuhajo od leta 2012, saj želijo ohraniti ta običaj, ki je vpisan tudi v register nesnovne kulturne dediščine. Veseli so obiskovalcev, ki si pridejo kopo pogledat, Črt Laharnar tudi pokaže in opiše postopek in zgodovino tega običaja, ki ga ohranjajo le še redko kje. V KD Možnar vztrajajo, saj si želijo ohraniti tradicijo, obenem pa na ta način povezujejo vaščane in skrbijo za dogajanje v vasi. Ohranjajo tudi tradicijo streljanja z možnarji za veliko noč in prvi maj, Koroška Bela pa je tudi ena redkih vasi na Gorenjskem, kjer še vedno organizirajo gasilske veselice, zadnja leta pa tudi adventni sejem. »Dokler bomo imeli veselje, bomo to počeli,« je povedal Črt Laharnar v soboto, medtem ko so s skupino desetih fantov in štirih deklet ročno naložili in zapakirali kar dve toni oglja.