Kranjski mestni svetnik Igor Velov je bil obsojen zaradi jemanja podkupnine v času, ko je vodil Agencijo za varnost prometa. Sodba ni pravnomočna. / Foto: Tina Dokl

Velovu izrekli pogojno kazen

Ljubljansko okrožno sodišče je prejšnji teden nekdanjega direktorja Agencije za varnost prometa Igorja Velova iz Kranja spoznalo za krivega jemanja podkupnine. Sodnica mu je poleg pogojne kazni enega leta zapora izrekla tudi denarno kazen.

Tožilstvo Igorju Velovu očita, da naj bi marca 2016 za sklenitev pogodbe za digitalizacijo šolskih poti, vredne 23 tisoč evrov, od lastnika in direktorja podjetja SGB Aleša Trontlja zahteval darilo v višini 4800 evrov za sponzorstvo Boksarskemu klubu Bulldog.

Ljubljana – Nekdanji direktor Agencije za varnost prometa (AVP) Igor Velov je bil minuli četrtek na Okrožnem sodišču v Ljubljani zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine obsojen na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let in dva tisoč evrov denarne kazni. Povrniti mora tudi stroške kazenskega postopka. Sodba ni pravnomočna, njegov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar pa je že napovedal pritožbo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Specializirano državno tožilstvo je obtožnico zoper Velova, sicer mestnega svetnika v Kranju, na sodišče vložilo marca 2020. Obtožuje ga, da naj bi marca 2016 za sklenitev pogodbe za digitalizacijo šolskih poti, vredne 23 tisoč evrov, od lastnika in direktorja podjetja SGB Aleša Trontlja zahteval darilo v višini 4800 evrov v obliki sponzorstva za Boksarski klub Bulldog v Kranju. Trontelj se za plačilo ni odločil, temveč je kaznivo dejanje oziroma njegov poskus naznanil. Velov očitke tožilstva že ves čas zavrača.

Kot poroča STA, je ljubljanski okrožni državni tožilec Luka Grasseti v četrtek na sodišču v zaključni besedi izrazil prepričanje, da je tožilstvu uspelo dokazati jemanje podkupnine, čeprav gre za težko dokazljivo obtožbo. Za Velova je predlagal izrek kazni eno leto in pol zapora, deset tisoč evrov denarne kazni in triletno prepoved opravljanja poklica oziroma javne funkcije.

Zagovornik Igorja Velova, odvetnik Blaž Kovačič Mlinar je v končni besedi med drugim sodišče opozoril, da predlog kazni presega okvire, ki jih je v Sloveniji za takšna dejanja vzpostavila sodna praksa. Kot je tudi poudaril, iz opisa kaznivega dejanja v obtožnici v ničemer ne izhaja, da bi Velov od Trontlja zahteval podkupnino, temveč ga je zgolj vprašal, ali bi lahko bilo podjetje sponzor kakšnega športnika. Poudaril je še dejstvo, da Trontelj Velovu ali drugim ni nikoli izročil darila, vseeno pa je AVP s podjetjem SGB sklenila pogodbo. To so celo podaljšali, kasneje pa sta podjetje in agencija sklenila še druge pogodbe za enako storitev, kar so zelo pomembne okoliščine, ki dokazujejo, da obdolženi sponzorstva ni zahteval od nikogar, STA povzema zaključno besedo zagovornika.

Velov pa je v svoji zaključni besedi vnovič poudaril, da je nedolžen. Sodnici Jasmini Javornik je povedal, da si je z učinkovitim delom na AVP nakopal številne sovražnike, vključno z Avto-moto zvezo Slovenije in zavodom Varna pot. Trontlja je ocenil za neverodostojno pričo, ki da je svojo zgodbo večkrat spremenil. V kasnejši izjavi za medije je napovedal, da se bodo na obsodilno sodbo pritožili. »Verjamem, da bomo na koncu prišli do resnice, do oprostilne sodbe, tako da zgodba še ni končana,« je poudaril.

Tožilec Grasseti je po prihodu s sodišča povedal, da je z obsodbo zadovoljen, ne pa tudi z izrečeno kaznijo, o morebitni pritožbi pa bo še razmislil, še poroča STA.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 69 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/30

nedelja

16/29

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Blagoslov vozil na Šmarjetni gori

RAZSTAVE / Kranj, 22. julij 2024

Razstava udeleženk likovnega tečaja

IZLETI / Kranj, 23. julij 2024

Kolesarski izlet v dolino Hrastnice

PRIREDITVE / Britof, 25. julij 2024

Na ogled predstave Čevljar Baron

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...

Analiza / 14:03, 18. julij

Ob razpravah o lokaciji nove gorenjske bolnišnice naj opozorim na argument, ki ga v analizi ministrstva za zdravje ni zaslediti, pa bi moral...