Posebno zanimivo je bilo v vigenjcu Vice, kjer so obiskovalci pod vodstvom mojstra Joža Eržena tudi sami lahko izdelovali žeblje.

Kovaški praznik v Kropi

V Kropi so pretekli konec tedna spet pripravili Kovaški šmaren, prireditev, v katero vsako leto strnejo kulturne, etnološke, športne, zabavne in družabne dogodke.

Kropa – Že v petek so začeli kuhati oglje in postavili peč, v kateri so nato talili železovo rudo. Kovač v vigenjcu je koval žeblje, umetniški kovač pa pri rakah sodobne skulpture. V gostilnah so se na ta dan kuhale stare kroparske jedi, popoldan so za obiskovalce pod imenom Pokus Kropo pripravili kovaško malico, za pestro dogajanje so poskrbeli tudi stanovalci Gosposke gase. Kot običajno so bila na ta dan na stežaj odprta vrata muzejskih ustanov: Kovaškega muzeja, vigenjca Vice in muzejske hiše Fovšaritnica, kjer so obiskovalci lahko spoznavali, kakšno je bilo življenje Kroparjev nekoč.

Kovač Milan Šinkovec iz Komende v Kropo prihaja zadnjih nekaj let, da obiskovalcem predstavlja umetnost sodobnega kovanja in oblikovanja železa; tokrat je ob pomoči sina Leona izdeloval majhne kovane polžke. Leon je povedal, da je že, ko je še hodil v vrtec, začel prihajati k očetu v delavnico, kjer ga je navduševalo vroče, rdeče železo, ki ga je lahko oblikoval. Mojster Milan Šinkovec pa je dodal, da vsak kovač svojim izdelkom da poseben pečat. »Ljudje, ki se zanimajo za kovane izdelke, te posebnosti prepoznavajo in se tudi odločijo, kateri so jim morda bolj všeč kot drugi. Če hočeš v tem poslu uspeti, moraš biti res dober in trdo delati. Lepo je, da številni še zmeraj cenijo naše delo, čeprav so sodobni trendi pogosto drugačni od tradicionalnega kovanja,« je poudaril.

Ena od posebnosti letošnje prireditve je bila skodlarska delavnica. Prvič so jo pripravili pred dobrim desetletjem, letos pa so jo, tudi zato, ker je bila ena od zapornic na rakah, ki so speljane skozi Kropo, potrebna prenove, spet izvedli. »Gre za staro obrt, ki žal izumira; danes je že zelo težko dobiti nekoga, ki zna izdelovati skodle in z njimi prekriti streho,« je povedal mojster Tomaž, ki se sicer z obrtjo ukvarja ljubiteljsko.

Kot je pojasnil, je pri izdelavi skodel najpomembnejša izbira pravega lesa. »Nam ga je z Jelovice dobavil gospod Lotrič. Smreka, iz katere izdelujemo skodle, mora biti pravilno raščena in posekana ob pravem času. Potem se pa lotim dela, ki ga opravimo povsem ročno. To pa pomeni, da je zanj potrebnega veliko znanja in izkušenj pa tudi nekaj občutka.«

Organizatorji, Turistično društvo Kropa, so ob pomoči posameznikov in organizacij pripravili bogat kulturni in družabni program; že v začetku prejšnjega tedna so v avli kulturnega doma odprli razstavo z naslovom 9 IQ (Albert Einstein), v soboto pa je obiskovalce razveselil tradicionalni nastop Pihalnega orkestra Lesce. Pripravili so tudi družabni večer ter v nedeljo še mašo pri Kapelci in turnir v odbojki.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 62 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/30

nedelja

16/29

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Blagoslov vozil na Šmarjetni gori

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

RAZSTAVE / Kranj, 22. julij 2024

Razstava udeleženk likovnega tečaja

IZLETI / Kranj, 23. julij 2024

Kolesarski izlet v dolino Hrastnice

PRIREDITVE / Britof, 25. julij 2024

Na ogled predstave Čevljar Baron

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...

Analiza / 14:03, 18. julij

Ob razpravah o lokaciji nove gorenjske bolnišnice naj opozorim na argument, ki ga v analizi ministrstva za zdravje ni zaslediti, pa bi moral...