Sadni mafin / Foto: Erika Jesenko

Sadni mafini in čoko bananin kolač

Peciva, ki jih lahko spečemo v porcijah ali narežemo na kose in jemo z rokami, so še posebej priročna, saj zanje ne potrebujemo posebnega pribora in jih lahko brez težav vzamemo s seboj kamorkoli. Sadni mafini s kremno sredico in čoko bananin kolač sta priročni pecivi z dodatkom banan, ki jih lahko uživamo za zajtrk, malico ali sladico in nas lahko razveselijo, kjerkoli smo.

Za pripravo sadnih mafinov s kremno sredico potrebujemo: 3 srednje velike zrele banane, 1 jajce, 180 g moke, 80 g olja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, 2 žlici rjavega sladkorja, ščep soli, 1 žličko cimeta; za nadev: 150 g pasirane skute, 2 vaniljeva sladkorja, lupinico ene bio limone, 1 žlico ruma, 150 g gozdnih sadežev.

Najprej se lotimo priprave biskvitne mase: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in ščep soli. Banane pretlačimo s pomočjo tlačilke za pire krompir. K bananam primešamo jajce, vaniljev sladkor, sladkor in cimet. Vse skupaj zmešamo in prilijemo olje, nato dodajamo mešanico moke. Za nadev v gladko zmes skupaj zmešamo skuto, rum, vaniljev sladkor in limonino lupinico. Modelčke za mafine do dveh tretjin napolnimo z biskvitno maso. Na sredino damo po eno zvrhano žličko nadeva in eno žličko gozdnih sadežev. Gozdne sadeže prekrijemo še z eno žlico biskvitne mase. Mafine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut.

Za pripravo čoko bananinega kolača z jogurtom potrebujemo: 2 večji zreli banani, 200 g temne čokolade, 180 g moke, 1 žlico temnega kakava, 150 g navadnega jogurta (tekoči ali čvrsti), 3 jajca, 1 pecilni prašek, ščep soli.

Skupaj zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in ščep soli. Temno čokolado stopimo in ohladimo do mlačnega. Banane pretlačimo s pomočjo tlačilke za pire krompir. K bananam primešamo jajca, jogurt in stopljeno temno čokolado. Nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Dobljeno maso vlijemo v namaščen model ali model, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut.

×