Alternativa je javni prevoz, narava nam bo hvaležna

Na Gorenjskem živimo obdani s prečudovito naravo, ki jo obiskujejo tudi številni turisti. Zavedanje, da moramo ceniti in ohraniti to, kar imamo in nam je bilo dano, je vse večje tudi v lokalnih skupnostih. Več kot pred mnogimi leti je avtomobilov, s katerimi želimo, tako smo razvadili svojo miselnost, priti čim bližje cilju. Ne le do služb, vsakdanjih opravkov, ampak tudi obiskovanja naravnih vrednot. Osebna vozila, avtodomi ... so tujek v osrčju prelepe narave, kjer so sicer bolj ali manj urejena parkirišča za omejeno število vozil, parkiranje na divje za kakšen prihranek pa res ne sme biti več sprejemljivo.

Lokalne skupnosti gradijo parkirišča zunaj območja naravnih turističnih znamenitosti, obiskovalce pozivajo k hoji, kolesarjenju oziroma uporabi organiziranih javnih avtobusnih prevozov, tudi brezplačnih, da bi zmanjšali pritisk osebnih vozil s ciljem, da se promet v tako občutljivih naravnih okoljih uredi in omeji.

Konkretno si Občina Kranjska Gora že več let s projektom prizadeva za umirjanje prometa v dolino Vrata. Ne odvračajo od njenega obiska, pozivajo pa obiskovalce k bolj trajnostnemu ravnanju. Občina med letošnjo glavno poletno sezono sicer prometnega režima bistveno še ne bo spreminjala, v tem času pa je že organiziran brezplačni javni linijski avtobusni prevoz v Vrata. Od prvega julija dalje bo število avtobusov povečano, osem krožnih prevozov na dan bo od ponedeljka do četrtka in dvanajst prevozov od petka do nedelje. Prvi avtobus v dolino Vrata odpelje ob četrti uri zjutraj, zadnji odpelje nazaj v večernih urah. Možnosti parkiranja osebnih vozil so pred vstopom v dolino Vrata, v ta namen so zgradili tudi večje javno parkirišče v Mojstrani ob nekdanji železniški postaji. Cena na parkiriščih pred vstopom v dolino Vrata je seveda nižja. V Vratih je ura parkiranja za osebno vozilo štiri evre, 25 evrov na dan. Kar je dodatna spodbuda, da svoje vozilo parkiramo pred njenimi vrati. Predvidoma sredi septembra pa se v sodelovanju z državo obeta celostna sprememba prometnega režima v dolino Vrata z uvedbo zapornice, ko bo tudi plačilo parkirnine vezano na časovni vstop oziroma izstop pri zapornici.

Za čim večjo neokrnjenost naravnega okolja so ti ukrepi v prometnem režimu postali neizbežni, naj nam je to všeč ali ne. Če pa že pišem o redu in urejenosti, je prav, da so lepo urejena tudi lokalna avtobusna postajališča, na parkiriščih pred vstopom v naravne vrednote postavljene klopi, koši za odpadke in podobno. Narava pa je ena sama, čuvajmo jo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

18/32

petek

18/31

sobota

15/33

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kokrica, 12. julij 2024

Pohod DU Kokrica

GLASBA / Kranj, 12. julij 2024

V Kranju legendarni The Exploited

GLASBA / Škofja Loka, 13. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:35, 12. julij

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.