Kar osem zelenih zvezdic Slovenijo znova uvršča na prvo mesto med evropskimi državami po številu zelenih Michelinovih zvezdic na prebivalca. / Foto: arhiv STO (Siniša Kanižaj)

Na kulinaričnem vrhu ni sprememb

Slovenija letos kar z desetimi restavracijami z Michelinovimi zvezdicami: kobariški Hiši Franko ponovno tri zvezdice, kranjskogorski Restavraciji Milka dve, nova zvezdica pa za restavracijo Pavus iz Laškega

Michelin tri zvezdice podeljuje restavracijam z izjemno kulinariko, za katero je vredno načrtovati čisto posebno pot. Z dvema zvezdicama Michelin označuje odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, z eno pa restavracije z visokokakovostno kulinariko, vredno postanka.

Zelena zvezdica je namenjena restavracijam s trajnostnimi praksami. Priznanje lahko prejmejo le tiste restavracije, ki se tudi sicer uvrščajo v eno od drugih kategorij Michelinovega vodnika.

Ljubljana – Gwendal Poullennec, mednarodni direktor vodnika Michelin: »Inšpektorji vodnika Michelin imajo vsako leto privilegij, da opazujejo vztrajni napredek slovenske kulinarične scene. Danes, 18. junija, na mednarodni dan trajnostne gastronomije, predstavljamo naš slovenski izbor, ki vključuje eno novo Michelinovo zeleno zvezdico, ki ponazarja vse večjo skrb lokalnih strokovnjakov, da si predstavljajo obrise bolj krepostne in trajnostne gastronomije.«

Slavni kulinarični vodnik Michelin je v začetku tedna petič zapored poudaril najboljše slovenske restavracije in ponovno potrdil vrhunsko kakovost, trajnostno usmeritev in raznolikost slovenske gastronomije.

V letošnji kulinarični Michelinov vodnik za Slovenijo je uvrščenih 63 restavracij, kar je štiri več kot lani. Hiša Franko z Ano Roš je obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, gorenjski Restavraciji Milka z Davidom Žefranom pa so Michelinovi ocenjevalci ponovno prisodili dve zvezdici. Z eno zvezdico se ponaša osem restavracij, med njimi je novinka Restavracija Pavus s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom, ki se ga lahko spomnite tudi s televizijskih zaslonov. Na Gorenjskem med prejemnicami ene Michelinove zvezdice ostaja radovljiška Hiša Linhart z Urošem Štefelinom, Gorenjec Igor Jagodic pa jo je obdržal v Ljubljani – je glavni v kuhinji Restavracije Strelec.

Pet novih restavracij je nagrajenih z oznako Bib Gourmand za odlično razmerje med ceno in kakovostjo, skupno je v to kategorijo uvrščenih kar deset restavracij – in med novimi najdemo tokrat dve gorenjski: restavracijo butičnega hotela Majerca v Bohinju, kjer kuhalnico vrti Timi Rožič; v Gozdu - Martuljku pa restavracijo istoimenskega ravno tako butičnega hotela Triangel, kjer v kuhinji domuje Jon Zupan. Slednji se je priznanja razveselil, ravno tako tudi Rožič, oba pa se strinjata, da je to lepa potrditev, da se stvari v kuhinji odvijajo v pravo smer. Timi Rožič se je še dopolnil: »Vse, kar hočemo, je, da je hrana dobra, gostje zadovoljni in vzdušje prijetno. Osebno mi pa veliko pomeni, da so nas opazili, saj je to znak, da nekaj delamo prav.«

Osem zelenih zvezdic

Prav tako je letos osem restavracij dobilo zeleno Michelinovo zvezdico, ki podarja restavracije s trajnostnimi praksami. Priznanje lahko prejmejo le tiste restavracije, ki se tudi sicer uvrščajo v eno od drugih kategorij Michelinovega vodnika. Na novo je zeleno zvezdico prejela Galerija okusov (Petrovče), v kateri ustvarja kuharski mojster Marko Magajne, na Gorenjskem sta jo obdržali Hiša Linhart in Gostilna Krištof, kjer glavno kuhalnico vihti Uroš Gorjanc. Tudi Hiša Franko je obdržala zeleno zvezdico in je tako ena od zgolj 145 restavracij na svetu s tremi zvezdicami in 33. restavracija na svetu, ki se ponaša tako s tremi kot z zeleno zvezdico hkrati.

Omembe vredne

Ob tem pa so v vodnik kot izbrane (Michelin Selected), ki jih Michelinovi inšpektorji priporočajo za obisk v letošnjem letu, uvrščene še druge restavracije. Teh je kar 43 (od skupno 63), nove so štiri. Iz Gorenjske so v tem izboru: Danilo – gostilna in vinoteka, Dvor Jezeršek, že omenjena Gostilna Krištof, JB Restavracija, ki je sicer v Ljubljani, a jo vodi Kamničan Janez Bratovž, vse bolj pa v ospredje stopa njegov sin, ter blejski hotelski Julijana in Restavracija 1906, jezerska Vila Planinka in radovljiška Vila Podvin.

Tiskana izdaja rdečega gastronomskega vodnika Michelin Guide Slovenia 2024 bo na voljo konec septembra.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/31

sreda

18/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.