Fajfarjeva hiša

Z veseljem prihajam na Gorenjsko

Ko sva bili še čisto majhni (1)

Z veseljem prihajam na Gorenjsko. Rada obiskujem svojo mamo, sorodnike in prijatelje, ki živijo v Radovljici. Vožnja po podvinškem klancu navzgor je vedno vznemirljiva in polna pričakovanj. Točno vem, kdaj bom zagledala konico »radolškega turna« cerkve svetega Petra. Na vrhu klanca se mi odpre pogled na prečudovit košček Gorenjske, na predtrško polje, na Radovljico, ki jo obkrožajo zelena Jelovica, strmi, mogočni Julijci z očakom Triglavom in Karavanke, na katerih vznožje se naslanjajo prijazne gorenjske vasice. Vedno znova, naj bo pomlad, poletje, jesen ali zima, me očara lepota »moje Dežele«. V meni se prebudijo spomini na zgodnje otroštvo v Predtrgu, na čas odraščanja v hišah za Oblo Gorico in na leta nepozabnega osemletnega učiteljevanja na Osnovni šoli Antona Tomaža Linharta, ko sem stanovala pri starših na Prešernovi 15.

V Prešernovi ulici, na balkonu bloka številka 4, me še vedno pričakuje ljubeč pogled moje mame. Vsa najina snidenja so vesela in polna spominov. Nikoli nama ne zmanjka besed. Žal mi je, da jo bolijo noge in ne more več z menoj na tradicionalni sprehod skozi Radovljico do pokopališča, kjer so grobovi starih staršev, očeta, tet, stricev in številnih znancev. Ta »sprehodni« obred opravljam sedaj s svojim možem. Vso pot mu vedno znova opisujem zgradbe in pripovedujem zgodbe o ljudeh, kakor mi je o njih pripovedovala mama. Ko se vračava s pokopališča, obstaneva pred graščino, kjer se postavim na drugo okno, desno od vhoda. V sobi za tem oknom sva se mami Mari, rojeni Jurkovič, in očetu Stanetu Bertonceljnu leta 1940 rodili dvojčici: Marica 31. januarja in Stanka 1. februarja.

Sprehod nadaljujeva mimo Lectarja in zavijeva desno do obzidja, kjer se nama odpre lep razgled na Predtrg. Ozreva se na mostiček, ki vodi čez Graben, s pogledom objameva zapuščeno Fajfarjevo hišo na Gubčevi 9 nasproti Katrinikove domačije. Odkar nam je umrla stara mama in je bila hiša prodana, ne nadaljujeva več sprehoda čez Beko v Predtrg. Podava se po Žanovem klancu, zavijeva v levo do Žgajnarja, kot se je reklo hiši znanega arhitekta Vurnika. Potem se vračava po Donici, mimo Vahtarja in hotela, mimo bivše osnovne šole, ki sem jo obiskovala kot otrok in v kateri sem kot mlada učiteljica našla svojo prvo zaposlitev.

Najina pot se konča pred knjižnico, za katero stoji mamin dom. Moj pogled pa se ustavi še na stavbi, v kateri je bila po vojni kinodvorana in nato TVD Partizan.

Tu, v tej stavbi, se pričnejo moje zgodbice ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/32

ponedeljek

15/34

torek

17/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.