Občinstvo je z zanimanjem čakalo, kaj vse bodo videli na modni brvi. In niso bili razočarani. / Foto: Tina Dokl

Imajo smisel za modo in trajnost

Modne kreacije, precej podobne tistim, ki jih lahko vidimo na svetovnih tednih mode, so zaživele v Plesni dvorani Radovljiške graščine. Glavni ustvarjalci modne revije pa niso bili priznani modni oblikovalci, temveč udeleženci programa PUM.

Radovljica – Program Ljudske univerze Radovljica Projektno učenje mlajših odraslih ali krajše PUM, namenjen mladim, ki so iz različnih razlogov opustili formalno izobraževanje, je zasnovan tako, da spodbuja osebnostno rast, pridobivanje veščin in samozavest. Pred kratkim so vse to pokazali na modni reviji Pumfešn, ki so jo pripravili v Radovljiški graščini. Lične obleke, za katere bi težko rekli, da res niso nastale pod rokami mojstrskih modnih oblikovalcev, so zažarele v soju žarometov. Kot je pojasnil mentor Janez Albert Novak, program vsako leto prilagajajo udeležencem, njihovim potrebam in interesom. »Modno revijo smo obudili po dolgih letih. Izhajali smo iz želje naših udeležencev. Mentorji smo namreč opažali, da so mladi zelo okoljsko ozaveščeni, veliko pa jim pomeni tudi njihov videz in mnenje vrstnikov. Iskali smo torej nekaj, da bi se istočasno pogovarjali o modi ter trajnosti,« je poudaril. Modno revijo so tako zasnovali v koraku s trajnostnim vidikom in modne kreacije napravili iz recikliranih oblačil. Zbrane sta nagovorila tudi radovljiški župan Ciril Globočnik in direktorica Ljudske univerze Radovljica Mateja Rozman Amon.

Tudi medgeneracijske povezave

Več let s pumovci sodelujejo tudi udeleženke Medgeneracijskega centra Radovljica. Zlata Demšar, Sonja Zupanc, Gordana Pirc in Vesna Misjak ali PUM babice, kot jim pravijo, so tokrat poskrbele, da so ustvarjalne modne ideje mladih zaživele pod šivalnimi stroji. »Sama sodelujem s PUM-om že dvanajst let. Po izgubi moža sem bila zelo na tleh in moram reči, da so me mladi rešili. Pumovci so se odločili, kakšne kreacije si želijo, ideje so črpali pri slavnih modnih oblikovalcih, me pa smo potem njihove želje uresničile, kolikor se je dalo,« je pojasnila Sonja Zupanc in dodala, da so udeleženci programa pokazali veliko zanimanje za reciklažo oblačil, obenem pa celoten projekt sovpada tudi z medgeneracijskim povezovanjem. Tudi Vesna Misjak je prepričana, da skupno sodelovanje mladim daje dobro popotnico za naprej. »Veliko jim pomeni, da jim ponudiš roko, moram pa reči, da tudi oni dajejo meni veliko. Veseli me, da so pokazali zanimanje, verjamem pa, da je danes glavno sporočilo usmerjeno v reciklažo,« je poudarila.

Vsaka vloga je pomembna

Mladi so kreacije, ki so bile močno podobne tistim, ki jih lahko vidimo na svetovnih tednih mode, dobro predstavili. Vsak izmed njih je prevzel določeno vlogo, saj kot se za pravo modno revijo spodobi, niso bili pomembni le modeli, temveč tudi glasbena podlaga, fotografiranje, snemanje, vodenje programa, ličenje in tako dalje. Nuša Tominec iz Idrije je bila zadolžena za ličenje. »Najprej sem mislila, da ne bo veliko dela, ampak se je izkazalo drugače. Presenetilo me je, da so tudi fantje želeli, da jih uredim,« je dejala in povedala še, da bo največ poudarka namenila močno naličenim očem. Ljubljančanka Urška Gartnar pa je poskrbela za glasbeno podlago. »Ni modne revije brez dobre glasbe. Vsekakor sem želela ustvariti živahno, mladostniško vzdušje,« je povedala in dodala, da so se v sklopu projekta veliko naučili o trajnostni modi ter negativnem vplivu, ki ga ima tako imenovana hitra moda na svet in družbo.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

15/32

ponedeljek

15/34

torek

17/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.