Na podelitvi priznanj naša Slovenija: Rok Miklavčič (Čipkarska šola Žiri), Jernej Jeglič, Mira Delavec Touhami, Anja Bunderla, Herta Maurer-Lausegger (predsednica žirije), Slavko Mežek (predsednik Gibanja Kultura-Natura) in Irena Benedičič (Čipkarska šola Železniki) / Foto: Jože Košnjek

V Svečah priznanja tudi za Gorenjce

V dvojezični koroški vasi Sveče v Rožu so v soboto podelili priznanja naša Slovenija. Kar pet priznanj je bilo podeljenih posameznikom in društvom iz Gorenjske.

Sveče – V soboto je koroška dvojezična vas Sveče v Rožu povezala Slovence v Sloveniji in zamejstvu. V Einspielerjevem centru, ki ga je uredil domačin, mednarodno uveljavljeni diplomat in potomec slavne Einspielerjeve rodbine dr. Valentin Inzko, je Gibanje za ohranitev slovenske naravne in kulturne dediščine Kultura-Natura, ki ga vodi Slavko Mežek, že dvanajstič podelilo priznanja naša Slovenija. V Sveče so prišli gostje iz vse Slovenije in zamejstva: iz domače Koroške, iz Italije in Hrvaške, le Slovenci iz Porabja so bili zadržani. Pri organizaciji so poleg Gibanja Kultura-Natura združili moči Krščanska kulturna zveza iz Celovca in domače sveško Slovensko prosvetno društvo Kočna, ki deluje že 166 let. Gostitelji koroški Slovenci so poskrbeli tudi za kulturni program. Pel je pred dobrim letom ustanovljeni domači ženski pevski zbor Kočna pod vodstvom zborovodkinje Kristine Kragelj, zaigrali so tamburaši iz sosednjega Šentjanža. Številne goste, med njimi je bil tudi konzul Republike Slovenije v Celovcu Matej Kramberger, sta v imenu domačinov nagovorila predsednica SPD Kočna Alenka Weber in »gospodar« Einspielerjevega centra dr. Valentin Inzko, ki je povedal, da je vsak gospodar srečen, če je hiša polna. Zbranim je namenila pozdravno sporočilo tudi županja Občine Bistrica v Rožu Sonia Feinig.

Prejemniki letošnjih priznanj, podelila sta jih Slavko Mežek in predsednica žirije etnologinja in slavistka dr. Herta Maurer-Lausegger, so z vseh koncev Slovenije. Kar pet priznanj je iz Sveč odšlo na Gorenjsko. Za raziskovanje in ohranjanje dediščine ga je prejelo Kulturno društvo Josipine Turnograjske Preddvor, ki ga od ustanovitve naprej vodi dddr. Mira Delavec Touhami. Ta že od leta 2011 naprej neumorno raziskuje življenjsko in ustvarjalno pot prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske. Med prejemniki priznanj za zasluge posameznikov in organizacij je Jernej Jeglič iz Podbrezij, ki je skupaj s podbreškimi gospodinjami in drugimi somišljeniki naredil vse za »ponovno rojstvo in zgledno uveljavitev te žlahtne sladice – Podbreške potice v hudi konkurenci raznovrstnih slovenskih potic«. Iz Podhoma pri Gorjah pa prihaja umetnica, pesnica, slikarka, čebelarka in varstvenica naravne in kulturne dediščine Anja Bunderla, ki je prav tako prejela priznanje naša Slovenija. Je vsestransko angažirana umetnica in zagovornica ohranjanja naravne in kulturne dediščine, ki jo vključuje v svoja literarna in likovna dela.

Na Gorenjsko sta šli tudi dve nagradi za izobraževanje in usposabljanje. Prejeli sta jih čipkarski šoli v Železnikih in Žireh. (Tretja tovrstna nagrada je bila podeljena tudi Čipkarski šoli Idrija). Tako v Železnikih kot v Žireh uspešno prenašajo to tradicijo rokodelskega znanja in veščin na mlade. V imenu Železnikarjev je priznanje sprejela dolgoletna učiteljica na šoli Irena Benedičič, za Žirovce pa učitelj na tamkajšnji osnovni šoli Rok Klemenčič.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

15/34

torek

17/31

sreda

18/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.