Osemdeseta so pričarali zbor in simfonični orkester Crescendo z glasbenimi gosti pod vodstvom Žige Kerta. / Foto: Iztok Zupan

Osemdeseta štirideset let kasneje

Osemdeseta leta prejšnjega stoletja so mnogim ostala v spominu kot pisana in raznolika. Takšno je bilo tudi glasbeno doživetje tega časa, ki ga je na koncertu na Škofjeloškem gradu pričaralo Glasbeno društvo Crescendo z gosti. Zbor, simfonični orkester, rokovska skupina, dirigent Žiga Kert in obilo dobre glasbe.

Naslov koncerta Ta nora 80-ta že povprečnemu radijskemu poslušalcu pove veliko, mnogim izmed nas, v tistih letih mladostnikom, še toliko več. Seveda gre za popularno glasbo osemdesetih let prejšnjega stoletja. Ko na koncertnem listu preberemo, da nas bo v ta čas skozi glasbo popeljalo Glasbeno društvo Crescendo – torej mešani pevski zbor in simfonični orkester tega imena – ter da bodo nastopili tudi gosti, vemo še več, ko dodamo še dirigenta Žigo Kerta in prizorišče, dvorišče Škofjeloškega gradu, je jasno vse. To je že peti tematski koncertni projekt v zadnjih letih, s katerim Crescendo do zadnjega sedeža napolni grajski avditorij.

Od Whitney do Gunsov

Izbor skladb je obetal in je bil žanrsko pisan kot koncertni listič v obliki knjižnega kazala. Narisana stara avdio kaseta, ki je »izumrla« nekje do konca 20. stoletja, je sicer pravo nasprotje iz nekega drugega časa poleg natisnjeni QR kodi, preko katere lahko na pametnih telefonih odpremo brošurico in izvemo več o nastopajočih, program pa se je kljub različnim zvrstem, od pop in disko skladb do roka in ščepca džeza, stikal v eni točki – osemdeseta.

Ob številčno morda manjšem simfoničnem orkestru, a prav zanj napisanih priredbah skladb, je ta zvenel suvereno in se je pod vodstvom dirigenta Žige Kerta znal prilagajati žanrskim dinamikam posameznih skladb. Priredbe zanje so v večini napisali domači avtorji Diana Novak, Fedor Vrtačnik, Nejc Bečan, Jošt Juhant in Gašper Muženič.

V večini skladb, skupaj z dodatkom smo jih slišali 18, so se predstavili tudi pevski solisti, med njimi Nejc Pipp, ki je z melanholičnim glasom v znani Stingovi Englishman In New York angleškega glasbenika, ki je konec maja napolnil Stožice, tako rekoč »snel v piko«. Podobno sta vrhunsko odpela znamenito Barcelona Freddieja Mercuryja Lenart Sušnik in Zala Hodnik; ali pa Ana Skumvač, ki je navdušila v Sweet Child o'Mine skupine Guns N' Roses. Ne, Axla Rosa nismo pogrešali. Prav tako so s posameznimi skladbami z značilnimi vokalisti tipa Mick Jagger ali pa Whitney Huston ter znanimi pesmimi, ki so nam za vedno ostale v ušesih, zadovoljili različne okuse občinstva. Kot solisti so nastopili še Neja Bohinc, Črt Vodopivec, Mitja Rozman, Manca Zupan ter tudi Urh Zupan, pevec in kitarist rokovske skupine Divji zahod, v katerem igrajo še Lin Zaletel (kitara), Tomaž Hribernik (bas kitara) in Žiga Štucin (bobni). Kot solistka je nastopila tudi saksofonistka Manca Krivec.

Kitarski rifi in ritem bobnov so se lepo zlivali z zvokom orkestra, morda pa smo pogrešali nekoliko več angažmaja zbora, katerega visok potencial je razen v nekaj skladbah ostal neizkoriščen. Bržkone pa bo veljalo, da osemdeseta preprosto niso bila preveč zborovska.

Koncert je bil vsekakor lep spomin na osemdeseta, ki bi ga v izvedbi Glasbenega društva Crescendo zagotovo želeli obuditi še kje v Sloveniji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/28

ponedeljek

12/29

torek

14/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Cerklje, 18. junij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. junij 2024

Zbornik Škofja Loka 1050

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.