Prelomna pot

Pogumno je stopiti v neznano.

V zadnjih kolumnah se sprehajamo z mislimi proti svoji novi resničnosti. Zapisali smo, da imamo moč spremeniti svoje življenje, da je to zahtevna naloga, da nam vzame več časa, kot si predstavljamo, da so stari vzorci do podrobnosti zapisani v naših možganih, ki nas usmerjajo, da potrebujemo čas in znanje za spremembe sebe. Večkrat smo že zapisali, da ima naša osebna zgodovina (vse, kar smo doživeli) zelo pomembno vlogo pri naši sedanjosti. Pravimo, da nas zgodovina privlači kot magnet. Kljub vsemu so to le spomini (omreženi z neprijetnimi čustvi in vtisnjeni v telesne občutke), ki živijo v sedanjosti. Lahko jih ustavimo – tako da se jih nehamo izogibati. To je prvi korak, tako ustavimo moč preteklosti.

V drugem koraku pa si moramo jasno izoblikovati svojo lastno prihodnost. To deluje kot drugi magnet. Na žalost si veliko ljudi ne upa sanjati svoje lepše prihodnosti, ker so tako zelo zakoreninjeni v lastni preteklosti. Niti si ne upajo postaviti visokih ciljev. Pogosto pravijo, da jim kaj takega ne pripada. Preganjajo jih misli, da si ne zaslužijo boljšega življenja. Ne počutijo se vredne. Katastrofa – sami sebi ne morejo privoščiti najboljšega. Hkrati jih je strah zapustiti stare modele mišljenja, vedenja, navad, ker ne vedo, kaj sledi. Dobro je vedeti, da si novo življenje lahko ustvarimo iz neznanega. To je velik, velik korak, da si upamo stopiti v neznano. Logično, da nas je strah, vendar če vemo, kam gremo in kako tja vstopiti, potrebujemo le še pogum, da gremo naprej.

Ko opuščamo nekaj starega, telo ni zadovoljno. To je zanj šok. Pripraviti se je treba na neprijetne občutke, negotovost, sploh ne bo domače in prijetno, kajti podajamo se v neznano. Sprememba tako ni samo psihološka, ni samo odločitev uma, gre za biološko, kemično in nevrološko spremembo. Telo je zasvojeno z zgodovino – zaradi svoje zgodovine imamo v možganih zvezane celice na sebi edinstven način, zaradi lastne zgodovine se v možganih in po celem telesu pretaka samo naš lastni »koktajl kemikalij« (hormoni, nevrotransmiterji). Zavestno se moramo odločiti, da ne bomo več pogojeni z zgodovino, temveč s prihodnostjo.

Tokratni zapis je malo težji, vendar se je koristno potruditi razumeti ga. Želimo sporočiti bralkam in bralcem, da imamo v sebi neizmerno moč. Življenje, ki ga živimo, je le ena od milijona verzij. Novo verzijo si lahko izoblikujemo sami. Veličastvo našega stvarstva je težko opisati – vesolje je nepredstavljivo veliko, milijarde galaksij in še več zvezd, nekaj podobnega je v naših možganih. Nato pa še dejstvo, da je večina materije (atomi) prazen prostor. Težko razumeti. Tako tudi težko razumemo, da imamo na razpolago mnogo mnogo verzij sebe. In predvsem da imamo moč spremeniti sebe. Nato se bo tudi okolica spremenila. Naslednjič konkretno.

Oddaj svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 54 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/30

torek

13/31

sreda

15/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Cerklje, 18. junij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. junij 2024

Zbornik Škofja Loka 1050

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 19. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.