Uroš Sterle se je prelevil v Levstikovega junaka Martina Krpana. / Foto: Tina Dokl

Klasična zgodba s humorističnimi dodatki

Po lanskoletnem uspehu predstave na prostem Cvetje v jeseni, ki si jo je ogledalo več kot dva tisoč ljudi, je Farno kulturno društvo Koroška Bela ponovno poprijelo za delo in pripravilo novo predstavo – tokrat o Martinu Krpanu.

Pristava nad Javorniškim Rovtom – V soboto so pripoved o silovitem Martinu Krpanu premierno uprizorili v idiličnem okolju Pristave nad Javorniškim Rovtom. Zgodba o Krpanu, junaku Levstikove pripovedke, je dobro znana. Njegove pustolovščine, pogum in humor so navdih za generacije, zato ni presenetljivo, da je bila predstava dobro obiskana in zelo cenjena. Skrbno izbrana kulisa, kostumi in glasba so ustvarili pristno vzdušje, ki je gledalce popeljalo nazaj v čas, ko je Krpan s svojo preprostostjo, iznajdljivostjo in srčnostjo osvajal srca ljudi. Režiserske škarje je tudi tokrat v roke poprijel Gregor Čušin, ki pa je poskrbel, da je bila klasična zgodba začinjena s humorističnimi dodatki.

Kot je pojasnil Andrej Palovšnik iz Farnega kulturnega društva Koroška Bela, so začeli vaditi pred približno štirimi meseci, poleg skupinskih vaj pa je Čušin poskrbel tudi za individualno vodenje in piljenje igralcev. »Moram reči, da je Čušinova režija zares zabavna in pestra, včasih od nas zahteva profesionalno znanje, čeprav vedno poudarjamo, da smo amaterji. Zelo se ujamemo in zadeva uspe. Vedno nam pravi, da bo predstava zabavna in bo ljudi pritegnila, tega si želimo,« je pred začetkom poudaril Palovšnik.

V čevlje glavnega junaka Martina je stopil Uroš Sterle, zabavnega in nekoliko naivnega cesarja je uprizoril Janez Mulej, Tatjana Mulej pa je prevzela vlogo voditeljice predstave. Kot sta povedala, je sodelovanje s Čušinom in nasploh delo na vajah vedno polno zabave in užitka. »Gregor Čušin je v gledališko dejavnost vpet s srcem, nekako 'pade notri' in res dobro sodelujemo,« je poudaril Uroš Sterle in zanikal, da bi bil on na odru pravi junak. »Gre predvsem za skupinsko delo – ni Krpana brez dvora, ni Krpana brez Brdavsa,« je dejal, Tatjana Mulej pa je povedala, da se v predstavi počuti kot nekakšna vodja cirkusa. »No, saj včasih je bil pravi cirkus,« je dejala v šali in dodala, da bi si želeli, da gledalci začutijo njihovo dobro voljo, njihovo veselje do igre in v predstavi preprosto uživajo.

Zasedba tridesetih igralcev je skozi petje, ples, igro in tudi rimo pripeljala zgodbo do vrhunca, Brdavs je izgubil glavo, Krpan pa je prišel do težko želenega dovoljenja za prevažanje angleške soli. Premiera je na Pristavo privabila lepo število gledalcev, podobno je bilo tudi naslednji dan, za tiste, ki ste prvi uprizoritvi zamudili, pa ponujajo novo priložnost. Igralska zasedba Farnega kulturnega društva Koroška Bela bo namreč Krpanovo zgodbo ponovno zaigrala 21. junija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 76 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/30

nedelja

16/29

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Blagoslov vozil na Šmarjetni gori

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

RAZSTAVE / Kranj, 22. julij 2024

Razstava udeleženk likovnega tečaja

IZLETI / Kranj, 23. julij 2024

Kolesarski izlet v dolino Hrastnice

PRIREDITVE / Britof, 25. julij 2024

Na ogled predstave Čevljar Baron

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...

Analiza / 14:03, 18. julij

Ob razpravah o lokaciji nove gorenjske bolnišnice naj opozorim na argument, ki ga v analizi ministrstva za zdravje ni zaslediti, pa bi moral...