Pri nadgradnji gorenjske proge so upoštevane ciljne hitrosti 160 km/h za potniške vlake in 120 km/h za tovorne vlake, zato so ponekod predvidene tudi spremembe trase oz. odmiki od obstoječe proge. / Foto: Tina Dokl

Objavili predlog nadgradnje proge

Do 26. julija poteka javna obravnava predloga državnega prostorskega načrta za nadgradnjo železniške proge Ljubljana–Kranj/Naklo.

Kranj – Leto dni po tem, ko so na Direkciji RS za infrastrukturo odločili, da bo trasa drugega tira železniške proge Ljubljana–Kranj/Naklo na jugovzhodnem območju Kranja potekala po različici Labore s predorom pod Ljubljansko cesto, in ne skozi Orehek, čemur so močno nasprotovali krajani, je ministrstvo za naravne vire in prostor vendarle javno objavilo predlog državnega prostorskega načrta za nadgradnjo železniške proge Ljubljana–Kranj/Naklo z okoljskim poročilom. Javna obravnava predloga poteka do 26. julija, gradivo pa je objavljeno na spletnem portalu gov.si, Državno prostorsko načrtovanje, v rubriki Javne objave, razgrnitve in seznanitve, in tudi v prostorih Mestne občine Kranj ter občin Medvode, Škofja Loka in Naklo.

Direkcija za infrastrukturo kot investitor priprave državnega prostorskega načrta in vseh strokovnih podlag skupaj s pobudnikom, pripravljavcem in izdelovalci dokumentacije pripravlja tudi celovite javne predstavitve načrtovane prostorske ureditve. V Škofji Loki oziroma pri Svetem Duhu je potekala že včeraj, na Mestni občini Kranj (sejna soba 15) jo bodo izvedli v ponedeljek, v Kulturnem domu Medvode pa v torek, obakrat ob 17. uri.

Za nadgradnjo gorenjske proge so se najprej lotili priprave državnega prostorskega načrta Ljubljana–Kranj/Naklo, ločeno pa ga bodo pripravili še za traso Kranj–Jesenice–državna meja. Med osnovnimi cilji nadgradnje proge je predvsem povečanje njene zmogljivosti z dograditvijo drugega tira. Pri načrtovanju so upoštevane ciljne hitrosti 160 km/h za potniške vlake ter 120 km/h za tovorne vlake, zato so na posameznih pododsekih predvidene spremembe trase oz. odmiki od obstoječe proge.

Oddajte svoj komentar

Kranj 28°

pretežno jasno
vlažnost: 60 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

18/33

sreda

18/33

četrtek

18/34

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kokrica, 12. julij 2024

Pohod DU Kokrica

GLASBA / Kranj, 12. julij 2024

V Kranju legendarni The Exploited

 

 
 

 

 
 
 

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...