Dijaki s svojim fizikalnim sefom (od leve proti desni): Luka Ipavec, Jan Kajdiž, Urban Sedlar in Matija Ravnik / Foto: Mateja Rant

»Osvajali« Podmornico Valkira

Na podelitvi priznanj najboljšim inovacijam Gorenjske so nastopili tudi dijaki Srednje šole za strojništvo Šolskega centra Škofja Loka Luka Ipavec, Matija Ravnik, Urban Sedlar in Jan Kajdiž, ki so predstavili svoj fizikalni sef, s katerim so dosegli drugo mesto na državnem tekmovanju v odpiranju fizikalnih sefov in se uvrstili tudi na svetovno prvenstvo.

Za svoj sef so izbrali ime Podmornica Valkira – Valkira se sicer imenuje tudi šolska glasbena skupina, v kateri sodelujejo kar trije člani ekipe, sef pa so si zamislili kot jedrsko podmornico, pri kateri v trenutku potopa pride do napake v regulaciji jedrskega reaktorja.

Škofja Loka – S fizikalnim sefom, ki so ga poimenovali Podmornica Valkira, so se dijaki četrtega letnika programa strojni tehnik Luka Ipavec, Jan Kajdiž, Urban Sedlar in Matija Ravnik najprej pomerili na 16. državnem tekmovanju v odpiranju sefov s fizikalno ključavnico z naslovom Videl, premislil, odklenil!, ki ga je pripravila Hiša eksperimentov. Na tekmovanje se je izmed 61 mladih, ki so sodelovali na šolskih tekmovanjih, uvrstilo 33 tekmovalcev. Štiričlanska ekipa Šolskega centra Škofja Loka se je tako pomerila še s šestimi drugimi skupinami srednješolcev, večinoma gimnazijcev. Osvojili so drugo mesto, zato so se uvrstili tudi na mednarodno tekmovanje v odpiranju fizikalnih sefov, ki je potekalo na daljavo v začetku aprila, organiziral pa ga je Weizmannov inštitut iz Rehovota v Izraelu.

Za tekmovanje Videl, premislil, odklenil! so škofjeloški dijaki pod mentorstvom Kristjana Prosena izdelali sef, v katerega je mogoče vdreti s pomočjo srednješolskega znanja fizike, pri sestavljanju sefa pa je bilo treba pokazati tudi precej tehničnega znanja. Za svoj sef so izbrali ime Podmornica Valkira – Valkira se sicer imenuje tudi šolska glasbena skupina, v kateri sodelujejo kar trije člani ekipe, sef pa so si zamislili kot jedrsko podmornico, pri kateri v trenutku potopa pride do napake v regulaciji jedrskega reaktorja, ki jo je treba odpraviti z rešitvijo prve fizikalne uganke. »Zaradi presežka energije, ki je nastal pri tem, pa pride še do okvare regulacije tlaka. Z drugo uganko je zato treba omogočiti ravnovesje tlaka v podmornici,« so pojasnili dijaki. Vsak sef je namreč moral vsebovati dve fizikalni uganki, v njihovem primeru so vključili prestavna razmerja in pnevmatiko. Najprej so izdelali tridimenzionalni model, na podlagi katerega so nato izdelali ohišje iz aluminija, Matija Ravnik pa je poskrbel za vezje in elektroniko. Na koncu sta Urban Sedlar in Luka Ipavec ob pomoči Jana Kajdiža napisala še program za sef.

Tekmovanje je potekalo tako, da so morale ekipe vlamljati v sefe drugih tekmovalcev, pri čemer jim je eden od članov ekipe, varuh sefa, z določenimi namigi in razlago lahko pomagal pri reševanju fizikalnih ugank. Tekmovalci so imeli na voljo deset minut, da so vdrli v sef druge ekipe, če jim v tem času ni uspelo, pa je moral to storiti varuh sefa v treh minutah. Vse to se je namreč ovrednotilo in prispevalo h končni oceni. Kot so se pohvalili, je bil na državnem tekmovanju njihov sef edini, ki ni nikoli zatajil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 86 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/32

ponedeljek

15/34

torek

17/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.