Še surova je imela premer 225 centimetrov. / Foto: Alenka Brun

Pleskavica velikanka

Ekipa restavracije Leskovački žar Kordun iz Kamnika je v soboto ponovila peko največje pleskavice na svetu. S podobnim izzivom so se spoprijeli že leta 2022 na sejmu v Komendi.

Kamnik – Na Perovem, kjer stoji restavracija Leskovački žar Kordun, je bilo tokrat res živahno. Ekipa Korduna se je namreč odločila, da ponovno pripravi pleskavico velikanko oziroma kot so jo poimenovali sami: največjo pleskavico na svetu. Poskusili jo bodo vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov.

Na dogodku je bil prisoten tudi Dejan Dragićević, ki je prišel tja naravnost iz Leskovca. Zaupal nam je, da si naziv največje trenutno lasti pleskavica iz njihove lanskoletne Roštiljade. »Tale pa bo zagotovo največja slovenska, balkanska in evropska,« se je smeje dopolnil. Povedal je še, da so zanjo uporabili goveje meso, kot je izvedel od lastnika kamniškega Korduna Mladena Bućana. Iz izkušenj pa ve, da je najbolje, da je meso že malo uležano. »In pleskavica nikoli ne sme biti prepečena,« je še poudaril.

Ekipa je za tokratno velikanko porabila 85 kilogramov mesa, ko so jo dali na žar, je bil njen premer bil 225 centimetrov, debelina pa nekaj več kot 3,7 centimetra.

Zaigrali so »trubači«, zaplesali mladi folklorniki iz srbskega kulturnega društva SKD Prosvjeta Pododbor Vojnić. Predstavili so se s plesi in igrami iz Korduna, s področja, od koder so tudi prišli.

Izzivov pri tovrstni peki je bilo kar nekaj. Najprej je morala ekipa zagotoviti dovolj velik žar, da so nanj lahko dali ogromno pleskavico. Ko so maso lepo razporedili po okroglem pekaču, na katerem se je velikanka pekla, je sledilo obračanje, kar je v bistvu najbolj nevaren del procesa peke – pleskavica bi se lahko zlomila, strgala … Ampak tokrat je fantom uspelo. Na »ena, dva, tri«, s precej napora in pazljivosti ter izkušnjami iz Komende so jo obrnili. Sicer se je pečena malce skrčila, a ne toliko, da ne bi osvojila novega naziva: po novem se lahko v Kamniku pohvalijo s pleskavico rekorderko. Ekipi iz restavracije Leskovački žar Kordun je tokrat uspelo.

Rekorderko so potem razdelili med ljudi, mimogrede pa so zraven skuhali še okoli 120 litrov golaža, tako da domov zagotovo nihče ni odšel lačen.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 77 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/32

ponedeljek

15/34

torek

17/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.