V plesni točki skupine KIČE z naslovom Če bi … bi-bi so plesalci eksperimentirali in komunicirali tako z gibalnim kot zvočnim materialom. / Foto: Sunčan Stone

Kalejdoskop skupnosti

Letošnja edicija festivala umetniške ustvarjalnosti Kalejdoskop v organizaciji plesnega društva Qulenium je nagovorila potencial gibalnega izraza v ustvarjanju skupnosti.

Kranj – Prejšnji konec tedna je bilo po kranjskih ulicah slišati govorico teles. Festival Kalejdoskop je – zvesto svojemu imenu – na ogled postavil serijo raznovrstnih dogodkov, ki so skozi sodobni ples, literaturo in glasbo povezovali in nagovarjali vse od najmlajših pa do starejših performerjev in obiskovalcev. Festivalski vrvež, ki ga je bilo v četrtek in petek moč ujeti na kranjski tržnici, v Stolpu Škrlovec in v Trainstation Subartu, je podčrtal vlogo sodobnega plesa v Kranju in pomen vzdrževanja tovrstnega umetniškega delovanja v mestu.

Začasne in trajne plesne skupnosti

Prvi dogodek, po vsej državi potujoči plesni maraton z naslovom 20 metrov v dolžino, 9 metrov v širino in 4 metre v višino, je opozoril na problematiko nestabilnega financiranja in pomanjkanja ustrezne infrastrukture, namenjene sodobnemu plesu. Na površini naslovnih dimenzij so se zvrstile solo in skupinske točke mladih plesalcev. Saša Lončar, predsednica Quleniuma, poudarja potencial plesnega izražanja pri otrocih in mladih. »Skozi to ustvarijo vrednote, ki so zelo pomembne za delovanje znotraj skupnosti, tako plesne kot na splošno, zlasti v predšolskem starostnem obdobju, ko se otroci z velikim potencialom in željo po ustvarjanju osvobajajo – sploh v družbi, polni omejitev,« opozarja. Že od malega pleše tudi Jernej Šmid, ki je s svojo prvo celovečerno avtorsko predstavo Sprehod napolnil Stolp Škrlovec.

Skupnostni vidik plesa je poudaril tudi projekt Jata izkušenih ptic, zvočni sprehod po mestu, ki nas je skozi prvoosebne pripovedi in gibalne intervencije predstavnikov tretjega življenjskega obdobja povezal v medgeneracijsko – jato. Program sta zaokrožila še Lučka Lučovnik s predstavitvijo otroške knjige Pogruntavščine in koncert Damirja Avdića, ki v svoji glasbi performativnost in poezijo spaja z ostro družbeno kritiko.

Ščepec slednje si velja privoščiti ob strnitvi misli o letošnjem Kalejdoskopu – kakor v mnogih panogah v kulturi so produkcijski pogoji za sodobni ples pogosto prekarni. »Festival poganja in vzdržuje volja ljudi, ki ga ustvarjajo – od starejših do najmlajših v društvu,« poudarja Lončar. Strast, ki jo je vsekakor vredno spodbujati.

Bit sodobnega plesa v skupnosti lahko razumemo kot sozvočje individualnih izrazov – hkrati ekspresivno in izrazito družbotvorno. Že najmlajši plesalci, ki so se predstavili na Kalejdoskopu, so suvereno odplesali skupinsko točko, ki zahteva vzpostavitev harmonije med nastopajočimi. Telo plesalca je namreč telo, ki zna poslušati druga, se z njimi stalno usklajevati in uglaševati. Tako zna hkrati izražati sebe in se prilagajati skupnosti, v kateri se giblje. In to je – za skupino, mesto in družbo – ključnega pomena. Kot je povedala ena od mladih plesalk: »V tem svetu nikoli nisem sama.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 89 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/15

sreda

12/16

četrtek

6/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Škofja Loka, 12. junij 2024

Raziskovalno-razstavni projekt Skupaj

GLASBA / Kranj, 12. junij 2024

Koncert Godalnega kvarteta Rosé

IZLETI / Kranj, 12. junij 2024

Planinarjenje po polotoku Pelješac

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 12. junij 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč ...

GLASBA / Tržič, 13. junij 2024

Slovenska ljudska simfonija

IZLETI / Naklo, 13. junij 2024

S kolesom v Voklo

IZLETI / Kranj, 13. junij 2024

Na Španov in Črni vrh

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

 

 
 

 

 
 
 

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...