Pogled na dolino Hintergraben. Glavni koničasti vrh v grebenu je Böse Nase. / Foto: Jelena Justin

Pobočje, polno borovničevja

Gmeineck (2596 m n. m.) – Vrh nad dolino Hintergraben. Čudovit razglednik, katerega pobočja so polna borovnic. Krožna tura, na kateri celo malce primemo za jeklenico.

Narodni park Visoke Ture je največji narodni park v Avstriji in Alpah. Zajema velik osrednji alpski glavni greben Vzhodnih Alp v Avstriji. Razteza se več kot sto kilometrov od vzhoda proti zahodu in štirideset kilometrov od severa do juga. Območje, veliko 1800 kvadratnih kilometrov, leži v avstrijskih pokrajinah Salzburg, Tirolska in Koroška. Visoke Ture poznamo predvsem po vrhovih, ki so visoki več kot 3000 metrov, a številni vrhovi so tudi nižji, lažje dostopni in za vzpon ne potrebujemo opreme za zimsko gorništvo, saj ni ledenikov. Na enega takih vrhov se bomo mi povzpeli danes. Obiskali bomo Gmeineck, tura pa zaokrožili še čez Stoder.

Izhodišče našega vzpona je Kohlmaierhütte, ki leži na nadmorski višini 1550 metrov. Iz Kranja je do izhodišča približno 1 uro in 45 minut vožnje. Zapeljemo se skozi predor Karavanke, nato pa nadaljujemo do izvoza za Lienz. Ko pri Špitalu zavijemo z avtoceste, zavijemo desno proti vasicama Lendorf in Hühnersberg. Z avtom se lahko pripeljemo do Hinteregger Grabna do nadmorske višine okoli 1400 metrov. Tu je parkirišče in konec javnega prometa. Parkirišče je urejeno. Do koče, približno kilometer in pol stran, se sprehodimo po gozdni cesti, nato pa začnemo z vzponom po poti 565. V spodnjem delu pot poteka po prostranih travnatih pobočjih, ki so precej vlažna, močvirnata, vmes pa preseneti kakšna granitna skala. Tako tipično avstrijsko je videti vse skupaj. Sledi zelo kratek pas gozda, na višini 1800 metrov pa stopimo na alpske travnike. Že v spodnjem delu vzpona se začnejo odpirati čudoviti razgledi na drugo stran doline, kjer je najbolj izraziti vrh Böse Nase oz. Jezni nos. Pot se vzpenja mimo skromnih lesenih hišic. Pridno pridobivamo višino. Pot se potem prečno vzpenja v levo, doseže greben in so po njem in po tipičnem granitnem svetu povzpne do vrha Gmeinecka, s katerega pohodniki lahko pričakujemo čudovit panoramski razgled na jezero Millstätter See in okoliške 3000-metrske vrhove narodnega parka Visoke Ture, med drugim vidimo celo Hochalmspitze.

Z vrha nadaljujemo proti vzhodu, po poti 563 v smeri Bergfriedhütte. Čudovit greben nas pelje na Stoder (2433 m n. m.). Pot do tja je zavarovana, a povprečno uhojenemu gorniku ne povzroča nobenih težav. Jeklenice so zgolj kot ograja, da je hoja po izpostavljenem terenu varnejša. S Stoderja se vrnemo na markirano pot in sestopimo po pobočju do smerokazov, ki nas usmerijo nazaj do Kohlmaierhütte. Odvisno od letnega časa, a ta pobočja so bujna z borovničevjem, njegovi sadeži pa izjemno okusni.

Prečna pot najprej poteka naravnost, nato se malce spusti. Po krajšem času vztrajanja na isti izohipsi pa se spusti na markirano pot št. 565, po kateri smo se vzpenjali. Po njej se vrnemo do koče. Predlagam, da si tam privoščimo nekaj domačega. Koča je namreč znana po lokalnih dobrotah. Da pridemo do parkirišča oz. izhodišča tokratne ture, nas čaka še približno 1500 metrov sestopa po makadamski cesti.

Nadmorska višina: 2596 m
Višinska razlika: okoli 1000 m
Trajanje: 6 ur
Zahtevnost: 4 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 32°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/32

sreda

17/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.