Zaokrožena skupina avtorjev prispevkov v 45. številki literarne revije Sejalec / Foto: Igor Kavčič

Sejalec je vsakoletna žetev

Pred tednom je v Sokolskem domu potekalo Regijsko literarno srečanje ob izidu 45. številke regijske literarne revije Sejalec. Tudi letos odlična letina ljubiteljske proze, poezije in dramatike.

Škofja Loka – Regijsko literarno srečanje s predstavitvijo letošnje izdaje regijske literarne revije Sejalec prejšnji torek popoldan v Sokolskem domu je bilo prav posebno. S 45. številko Sejalca so namreč hkrati zaznamovali tudi prav toliko let njegovega izhajanja.

Na srečanju, pripravili so ga v škofjeloški izpostavi JSKD in Koordinaciji za Gorenjsko, so prebrali nekaj v reviji objavljenih prispevkov, spomin na začetke revije pa je obudil prof. Miha Mohor, ki je sodeloval pri njenem nastanku konec sedemdesetih let.

»Sejalec ima dva dela. V prvem so objavljeni izbrani prispevki 21 udeležencev regijskega srečanja za Festival mlade literature Urška, v drugem delu pa v branje ponujamo izbrane literarne prispevke sopotnikov Sejalca – starejših literarnih ustvarjalcev, v največji meri s škofjeloškega območja, ki se vselej udeležujejo naših literarnih srečanj,« je letošnjega Sejalca predstavil Aldo Komar iz škofjeloške JSKD.

Sejalec se je prijel

V nadaljevanju je Miha Mohor v uvodu dejal, da je bila Zveza kulturnih organizacij v sedemdesetih letih ustanovljena, da bi strokovno pomagala ljudem, ki se amatersko ukvarjajo s kulturo. »V zvezi so takrat nagovorili pisatelja Petra Božiča, ki se je – boem, kakršen je bil – vendarle zelo resno lotil zadeve in je prišel na idejo o reviji za literate začetnike. Najprej sta bili dve 'minus' številki, sledila je 'nulta' izdaja, ko so ugotovili, da gre za dobro stvar, so se po republiški razširile še revije po posameznih slovenskih regijah,« je pojasnil Miha Mohor in obudil spomin na prve izdaje Sejalca: »Leta 1980 smo izdali prvo, takrat še ciklostirano številko. Po letu ali dveh se mi je pridružil še Marko Črtalič. Oba sva prebirala besedila in svoje odločitve pri izboru za objavo v Sejalcu znala tudi zagovarjati.« Kot je še dodal, je bila kakovost prispevkov vsako leto višja, kar kaže na to, da je projekt literarne revije po skoraj pol stoletja dokazano uspel.

V nadaljevanju je o izboru prispevkov za aktualno publikacijo v krogu ljubiteljskih literatov spregovorila selektorica Katja Kožuh: »Vesela sem, da ste se mladi avtorji v tako velikem številu odločili za sodelovanje na natečaju Festival mlade literature Urška, pri čemer velja poudariti, da ste tokrat svojo ustvarjalnost izkazovali predvsem skozi poezijo. Na drugi strani ste se sopotniki Sejalca izražali tako v poeziji kot v prozi in dramatiki. Lepo je, da ste s svojimi prispevki postali dolgoletni stalni sooblikovalci Sejalca in z bralci delite svojo ljubezen in predanost ustvarjanju.«

V nadaljevanju so nekateri prisotni avtorji prebrali svoje prispevke, med bralci pa sta bila tudi Aldo Komar in Borut Gartner. Za glasbeno spremljavo dogodka je poskrbel Janez Jocif, ob zaključku pa so zbrane z ubranim orgličarskim nastopom presenetile še članice sestava Francetovi orgličarji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/15

četrtek

6/23

petek

8/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Tržič, 13. junij 2024

Slovenska ljudska simfonija

IZLETI / Naklo, 13. junij 2024

S kolesom v Voklo

IZLETI / Kranj, 13. junij 2024

Na Španov in Črni vrh

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Kopalno-glasbeni izlet

IZLETI / Kranj, 27. junij 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?