Janez Janša, predsednik SDS: »Vladna koalicija je na teh volitvah izrazito poražena.« / Foto: Tina Dokl

Janša pozval Goloba k odstopu

Prvak zmagovalke evropskih volitev SDS Janez Janša je vladajočo koalicijo pozval k premisleku o nadaljnjem obstoju. Premier Robert Golob odgovarja, da tega filma Janša ne bo videl.

Vseh devet novih evropskih poslancev iz Slovenije je bilo izvoljenih s preferenčnimi glasovi. Največ, 73.311, jih je na nedeljskih evropskih volitvah dobila Romana Tomc (SDS), sledita Irena Joveva (Svoboda) s 70.680 in Vladimir Prebilič (Vesna) z 52.093 preferenčnimi glasovi. Četrti po številu preferenčnih glasov je bil Peter Gregorčič (32.023), a kandidatni listi SLS ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga. Enaka usoda je doletela tudi Zorana Stevanovića (Resni.ca), ki je pristal na devetem mestu po prejetih preferenčnih glasovih (14.507).

Ljubljana – Prvak SDS Janez Janša je v prvem odzivu na izide evropskih volitev, na katerih je njegova stranka zmagala že četrtič zapored, skupaj z NSi pa sta desnosredinski parlamentarni stranki prejeli pet od devetih evroposlanskih mandatov, vladajočo koalicijo (trije mandati) pozval k odstopu. »Gre za sporočilo slovenskega volilnega telesa aktualni vladajoči koaliciji, naj naredi podoben premislek, kot ga je naredil francoski predsednik države Macron (razpustil parlament, op. p.) ali pa belgijski predsednik vlade, ki je pravkar odstopil. Oba izhajata iz istega političnega tabora, kamor se šteje tudi Gibanje Svoboda, zato verjamemo, da bodo preučili ta dejanja odgovornosti svojih starejših kolegov v Evropski uniji,« je dejal.

Po Janševih besedah je volilno telo v nedeljo odgovorilo na manipulacije in preusmerjanje pozornosti, ki so se dogajale v zadnjih tednih. »Mislim pri tem tudi na drastično kršenje poslovnika DZ-ja in na manipulacije, ki so se dogajale z zlorabo represivnih organov v času kampanje,« je pojasnil. Glede izida volitev na ravni EU pa je dejal: »Veliko je bilo govora, da se Evropska unija obrača v desno, celo v skrajno desno. V bistvu pa prihaja do ravnotežja. Zmagala je Evropska ljudska stranka, ki je sredinska stranka. Tudi SDS pripada tej stranki. To ni monolitna stranka, ker je zelo velika in je sposobna delovati tudi z razlikami. Ta stranka bo zdaj sestavljala koalicijo malo levo in malo desno od sebe. Evropa potrebuje razumno zeleno politiko in resen spopad z vprašanjem varnosti.«

Glede referendumskih vprašanj je Janša dejal, da so bila izsiljena. »Nobeno od teh ni bilo obvezno za vladno koalicijo, ki se svojih obljub ne drži.«

Golob: Ne bom se umaknil

»Enkrat sem že govoril, da filma, da se bom umaknil, Janša ne bo videl,« je predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob odgovoril na Janšev poziv, da bi morala vladajoča koalicija slediti vzoru iz Francije in Belgije. Z rezultatom na volitvah je bil zadovoljen, ob tem pa je poudaril, da je leva sredina dobila več odstotkov glasov kot desna, če upoštevamo še glasove Vesne in drugih levo usmerjenih strank. »To je tisto, kar daje upanje za naprej, verjamem, da se bo to poznalo tudi na državnozborskih volitvah,« je dejal.

O volilnem rezultatu Svobode pa je Golob dejal, da je stranka dobila skoraj 22 odstotkov glasov, kar je po njegovih besedah več od projekcij in nekoliko tudi nad lastnimi pričakovanji. »Na vseh dosedanjih evropskih volitvah še nobena levosredinska stranka, liberalna, če hočete, ni dobila višjega rezultata od nas. To samo pove, da se levosredinski volivci v večjem številu udeležujejo državnozborskih volitev,« je dejal.

Golob je izrazil tudi veselje, da so volivci pokazali, da se zavedajo pomena referendumskih vprašanj. Kot je dejal, ima vlada glede nekaterih vprašanj že pripravljene zakonske podlage. Te še niso popolne in jih bodo z ministrstvi prilagodili, da bodo zdržale tudi morebitno ustavno presojo.

V Vesni slavijo

Za Vesno je tretje mesto na volitvah fantastičen uspeh, je poudaril nosilec liste Vladimir Prebilič in ocenil, da ljudje pogrešajo povezovanje, dostojanstvo, zmeren dialog, iskanje rešitev, delitev in prepiranja so se naveličali. »Prinesli smo svežino v slovenski politični prostor in menimo, da je pred nami še svetleča prihodnost,« je dejal.

»Volivci so dali jasno sporočilo, da želijo drugačno Evropo in tudi drugačno Slovenijo. Veseli me, da bo Evropska ljudska stranka slavila prepričljiv izid. To pomeni, da so o stvareh, ki smo jih zagovarjali, začenši z drugačno obravnavo migracij in razumnejšega zelenega prehoda ter obrambo vrednot, na katerih je zrasla Evropska unija in so tudi krščanske vrednote, volivci zelo jasno povedali, v katero smer želijo, da se popravki EU-ja naredijo,« je rezultate volitev komentiral novi evroposlanec, predsednik NSi Matej Tonin.

V stranki SD so z enim poslanskim mandatom »lahko vendarle zadovoljni«, je povedal predsednik stranke Matjaž Han in pri tem poudaril, da so v primerjavi z deležem glasov na zadnjih državnozborskih volitvah rezultat popravili. Rezultat koalicije je označil za poraz.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 89 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/32

ponedeljek

15/34

torek

17/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.