Janez Janša, predsednik SDS: »Vladna koalicija je na teh volitvah izrazito poražena.« / Foto: Tina Dokl

Janša pozval Goloba k odstopu

Prvak zmagovalke evropskih volitev SDS Janez Janša je vladajočo koalicijo pozval k premisleku o nadaljnjem obstoju. Premier Robert Golob odgovarja, da tega filma Janša ne bo videl.

Vseh devet novih evropskih poslancev iz Slovenije je bilo izvoljenih s preferenčnimi glasovi. Največ, 73.311, jih je na nedeljskih evropskih volitvah dobila Romana Tomc (SDS), sledita Irena Joveva (Svoboda) s 70.680 in Vladimir Prebilič (Vesna) z 52.093 preferenčnimi glasovi. Četrti po številu preferenčnih glasov je bil Peter Gregorčič (32.023), a kandidatni listi SLS ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga. Enaka usoda je doletela tudi Zorana Stevanovića (Resni.ca), ki je pristal na devetem mestu po prejetih preferenčnih glasovih (14.507).

Ljubljana – Prvak SDS Janez Janša je v prvem odzivu na izide evropskih volitev, na katerih je njegova stranka zmagala že četrtič zapored, skupaj z NSi pa sta desnosredinski parlamentarni stranki prejeli pet od devetih evroposlanskih mandatov, vladajočo koalicijo (trije mandati) pozval k odstopu. »Gre za sporočilo slovenskega volilnega telesa aktualni vladajoči koaliciji, naj naredi podoben premislek, kot ga je naredil francoski predsednik države Macron (razpustil parlament, op. p.) ali pa belgijski predsednik vlade, ki je pravkar odstopil. Oba izhajata iz istega političnega tabora, kamor se šteje tudi Gibanje Svoboda, zato verjamemo, da bodo preučili ta dejanja odgovornosti svojih starejših kolegov v Evropski uniji,« je dejal.

Po Janševih besedah je volilno telo v nedeljo odgovorilo na manipulacije in preusmerjanje pozornosti, ki so se dogajale v zadnjih tednih. »Mislim pri tem tudi na drastično kršenje poslovnika DZ-ja in na manipulacije, ki so se dogajale z zlorabo represivnih organov v času kampanje,« je pojasnil. Glede izida volitev na ravni EU pa je dejal: »Veliko je bilo govora, da se Evropska unija obrača v desno, celo v skrajno desno. V bistvu pa prihaja do ravnotežja. Zmagala je Evropska ljudska stranka, ki je sredinska stranka. Tudi SDS pripada tej stranki. To ni monolitna stranka, ker je zelo velika in je sposobna delovati tudi z razlikami. Ta stranka bo zdaj sestavljala koalicijo malo levo in malo desno od sebe. Evropa potrebuje razumno zeleno politiko in resen spopad z vprašanjem varnosti.«

Glede referendumskih vprašanj je Janša dejal, da so bila izsiljena. »Nobeno od teh ni bilo obvezno za vladno koalicijo, ki se svojih obljub ne drži.«

Golob: Ne bom se umaknil

»Enkrat sem že govoril, da filma, da se bom umaknil, Janša ne bo videl,« je predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob odgovoril na Janšev poziv, da bi morala vladajoča koalicija slediti vzoru iz Francije in Belgije. Z rezultatom na volitvah je bil zadovoljen, ob tem pa je poudaril, da je leva sredina dobila več odstotkov glasov kot desna, če upoštevamo še glasove Vesne in drugih levo usmerjenih strank. »To je tisto, kar daje upanje za naprej, verjamem, da se bo to poznalo tudi na državnozborskih volitvah,« je dejal.

O volilnem rezultatu Svobode pa je Golob dejal, da je stranka dobila skoraj 22 odstotkov glasov, kar je po njegovih besedah več od projekcij in nekoliko tudi nad lastnimi pričakovanji. »Na vseh dosedanjih evropskih volitvah še nobena levosredinska stranka, liberalna, če hočete, ni dobila višjega rezultata od nas. To samo pove, da se levosredinski volivci v večjem številu udeležujejo državnozborskih volitev,« je dejal.

Golob je izrazil tudi veselje, da so volivci pokazali, da se zavedajo pomena referendumskih vprašanj. Kot je dejal, ima vlada glede nekaterih vprašanj že pripravljene zakonske podlage. Te še niso popolne in jih bodo z ministrstvi prilagodili, da bodo zdržale tudi morebitno ustavno presojo.

V Vesni slavijo

Za Vesno je tretje mesto na volitvah fantastičen uspeh, je poudaril nosilec liste Vladimir Prebilič in ocenil, da ljudje pogrešajo povezovanje, dostojanstvo, zmeren dialog, iskanje rešitev, delitev in prepiranja so se naveličali. »Prinesli smo svežino v slovenski politični prostor in menimo, da je pred nami še svetleča prihodnost,« je dejal.

»Volivci so dali jasno sporočilo, da želijo drugačno Evropo in tudi drugačno Slovenijo. Veseli me, da bo Evropska ljudska stranka slavila prepričljiv izid. To pomeni, da so o stvareh, ki smo jih zagovarjali, začenši z drugačno obravnavo migracij in razumnejšega zelenega prehoda ter obrambo vrednot, na katerih je zrasla Evropska unija in so tudi krščanske vrednote, volivci zelo jasno povedali, v katero smer želijo, da se popravki EU-ja naredijo,« je rezultate volitev komentiral novi evroposlanec, predsednik NSi Matej Tonin.

V stranki SD so z enim poslanskim mandatom »lahko vendarle zadovoljni«, je povedal predsednik stranke Matjaž Han in pri tem poudaril, da so v primerjavi z deležem glasov na zadnjih državnozborskih volitvah rezultat popravili. Rezultat koalicije je označil za poraz.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

17/28

ponedeljek

16/29

torek

17/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

RAZSTAVE / Kranj, 22. julij 2024

Razstava udeleženk likovnega tečaja

IZLETI / Kranj, 23. julij 2024

Kolesarski izlet v dolino Hrastnice

PRIREDITVE / Britof, 25. julij 2024

Na ogled predstave Čevljar Baron

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...

Analiza / 14:03, 18. julij

Ob razpravah o lokaciji nove gorenjske bolnišnice naj opozorim na argument, ki ga v analizi ministrstva za zdravje ni zaslediti, pa bi moral...