Bojan Barišič je krvodajalec že 25 let. / Foto: Tina Dokl

(P)ostanite del moštva

V luči dneva slovenskega krvodajalstva je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo potekala predstavitev pobude (P)ostani del moštva, ki združuje Zavod RS za transfuzijsko medicino, Zvezo nogometnih sodnikov Slovenije s podporo Nogometne zveze Slovenije in Rdeči križ Slovenije.

Cilj pobude je poudariti pomen krvodajalcev za zdravstvene programe ter vlogo nogometnih sodnikov kot ambasadorjev in podpornikov krvodajalstva. »Krvodajalsko moštvo v Sloveniji je veliko in za tiste, ki so že del moštva, želimo, da tudi ostanejo. Želimo si več mladih, zdravih in družbeno odgovornih posameznikov – želimo si, da tudi oni postanejo del moštva. In biti del moštva ne pomeni biti zgolj in samo krvodajalec,« je v uvodu pojasnila generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin. Podpora športnih organizacij je ključnega pomena, saj športniki in sodniki predstavljajo pozitivne vrednote, kot so sodelovanje, odgovornost in zdrav življenjski slog, ki je bistven za darovanje krvi in učinkovito zdravljenje bolnikov. Vodja sodniškega oddelka Zveze nogometnih sodnikov Slovenije Žiga Dobrun: »Naša osnovna želja je bila krvodajalska akcija in res smo veseli, da je iz te začetne želje nastala čudovita ideja, ki se z današnjim dnem uresničuje, in prepričani smo, da bo veliko ljudi postalo del moštva in da bodo po najboljših močeh podprli krvodajalstvo.«

Kdo so člani moštva

Pred kratkim smo se tudi sami udeležili krvodajalske akcije, ki je potekala v Kranju, da bi preverili, kdo so tisti, ki so že del krvodajalskega moštva. Akcije v Kranju se je udeležilo 180 krvodajalcev, med njimi tudi Bojan Barišič. »Sem reden krvodajalec, še posebno po tem, ko je moj oče potreboval kri. Sicer je umrl, vendar mu je kri podaljšala življenje, bil je popolnoma drug človek. Spodbujam tudi druge, krvodajalstvo se mi zdi zelo pomembno, da si ljudje pomagamo med sabo,« je dejal Barišič, ki že 25 let trikrat letno daruje kri, po novem pa tudi plazmo. Stanje krvnih zalog se dnevno spreminja. Na dan krvodajalske akcije v Kranju (30. maj) so bile zaloge zadovoljive. »Trenutno ni izrazitega pomanjkanja določene krvne skupine, zaloge so zadovoljive, vsekakor so dobrodošli vsi krvodajalci, vsakič znova pa še posebno lepo vabimo krvno skupino RhD negativni, ki je v manjšini in posledično zaloge hitreje poidejo,« je pojasnila zdravnica Katja Berk Lahajner z Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino. Po njenih besedah ima krvodajalstvo v Sloveniji dobro, dolgoročno tradicijo. »Verjamem, da smo zavedni krvodajalci. Krvodajalstvo je namreč izrednega pomena – ne le za ponesrečence, temveč predvsem za hematološke paciente, ki so življenjsko odvisni od krvodajalcev in njihove dobre volje, da se udeležijo krvodajalskih akcij,« je dejala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

jasno
vlažnost: 88 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/31

sreda

18/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.