Gremo na volitve

V nedeljo se po vsej Evropski uniji končujejo volitve poslancev v Evropski parlament. V Sloveniji je udeležba na evropskih volitvah tradicionalno med najnižjimi od vseh držav članic Evropske unije. Če je bila udeležba na volitvah pred petimi leti na ravni EU 50-odstotna in so največjo volilno udeležbo zabeležili v Belgiji (dobrih 88 odstotkov), je bila pri nas še ne 29-odstotna. Manj množično so se na volišča maja 2019 podali samo Slovaki in Čehi. Tudi zato se v zadnjih dneh vrstijo pozivi k čim večji udeležbi na volitvah, tako z vrha države, torej predsednice republike Nataše Pirc Musar, kot s strani prvakov koalicijskih in opozicijskih strank. Čeprav je med slednjimi prvak SDS Janez Janša vrgel senco dvoma na predčasno glasovanje, ko je pozval volivce, naj se raje udeležijo nedeljskih volitev, ker da obstaja dvom v ustrezno varovanje glasovnic, oddanih že med tednom.

Sočasna izvedba treh posvetovalnih referendumov naj bi letošnjo volilno udeležbo na evropskih volitvah izboljšala. Na to ne nazadnje računajo v Gibanju Svoboda, ki je pobudnik vseh treh referendumov. Glede na teme, o katerih se na njih sprašuje, najbrž upajo, da bodo te na volišča privabile več levih volivcev kot običajno. Da utegne letošnja udeležba zares biti višja od tistih na prejšnjih štirih evropskih volitvah, nakazuje obisk predčasnega glasovanja, ki je bil višji kot v prejšnjih izvedbah.

Da bo tokratne volitve evropskih poslancev v večji meri kot v preteklosti krojila višja udeležba, so zaznale tudi meritve agencije Valicon. Te nakazujejo višjo udeležbo najmlajših volivcev, predstavnikov t. i. generacije Z, ki se tudi sicer volitev udeležuje v večji meri kot njihovi predhodniki – predstavniki generacije Y oziroma milenijci.

Ko smo že pri meritvah razpoloženja javnosti – volitve so vedno najboljši kazalnik zadovoljstva državljanov z obstoječo vlado; za aktualno vlado Roberta Goloba je ravno polovica mandata. Tudi izide tokratnih evropskih volitev, ne toliko referendumskih, bomo najbrž ocenjevali v tej luči.

Evropske volitve pa v prvi vrsti ponujajo priložnost za razmislek, v kakšni Evropski uniji želimo živeti. Minula volilna kampanja, čeprav začinjena z referendumskimi temami in dogajanjem okoli priznanja Palestine, je predstavila različne poglede na njeno prihodnost. Morda se ni o vseh evropsko pomembnih temah govorilo v zadostni meri, a vseeno je razprava pokazala, da želimo svojo prihodnost še naprej graditi znotraj Evropske unije. Izbira, kakšna bo ta prihodnost, pa je tudi v vaših rokah. Zatorej: gremo v nedeljo na volitve.

Oddaj svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/29

nedelja

17/29

ponedeljek

16/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Blagoslov vozil na Šmarjetni gori

RAZSTAVE / Kranj, 22. julij 2024

Razstava udeleženk likovnega tečaja

IZLETI / Kranj, 23. julij 2024

Kolesarski izlet v dolino Hrastnice

PRIREDITVE / Britof, 25. julij 2024

Na ogled predstave Čevljar Baron

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...

Analiza / 14:03, 18. julij

Ob razpravah o lokaciji nove gorenjske bolnišnice naj opozorim na argument, ki ga v analizi ministrstva za zdravje ni zaslediti, pa bi moral...