SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'August' to data type int.
Požar je izbruhnil na delu šolske strehe, kjer je bila sončna elektrarna. / Foto: Tina Dokl

Požar na strehi osnovne šole

V sredo popoldne je izbruhnil požar na ostrešju osnovne šole v Bistrici pri Tržiču. Poškodovanih je bilo več učilnic, zato je za učence matične OŠ Bistrica pouk včeraj in danes odpadel.

Bistrica pri Tržiču – V sredo popoldne je zagorelo na delu strehe Osnovne šole Bistrica, kjer je bila od leta 2012 nameščena sončna elektrarna. Posredovalo je 216 gasilcev iz gasilskih zvez Tržič, Radovljica, Naklo in Kranj, zadnje gasilske enote so na kraju vztrajale do 23. ure. V času požara je bilo v šoli še šestdeset učencev, ki so skupaj z učitelji in drugimi zaposlenimi šolo zapustili že pred prihodom gasilcev. Nastala je velika premoženjska škoda, vzrok požara pa policija še ugotavlja.

Izpod strehe OŠ Bistrica se je v sredo nekaj pred 14. uro začel valiti dim. »Poziv smo prejeli ob 14.47. V prvem pozivu so bila aktivirana štiri gasilska društva iz Gasilske zveze Tržič in Gasilsko reševalna služba Kranj za podporo z lestvijo. Zaradi obsežnosti požara smo kmalu aktivirali celotno Gasilsko zvezo Tržič, približno pol ure po prvem pozivu pa smo dodatno aktivirali še enote iz gasilskih zvez Radovljica, Naklo in Kranj zaradi dodatnega moštva,« je pojasnil vodja intervencije Domen Turk iz Prostovoljnega gasilskega društva Bistrica pri Tržiču. V času požara je bilo v šoli šestdeset od skupno 367 učencev in osem učiteljev in drugih zaposlenih, ki so nepoškodovani šolo zapustili že pred prihodom prvih gasilcev.

Več kot dvesto gasilcev

Gašenje požara, ki je zajel 600 kvadratnih metrov ostrešja šole, kjer je bila tudi sončna elektrarna, je bilo za gasilce zelo zahtevno in utrujajoče. Intervencija, na kateri je skupno sodelovalo 216 gasilcev iz 23 enot s 46 vozili, je potekala do 23. ure, ko so se poslovile še zadnje enote. Čez noč je na terenu ostala dežurna ekipa, ki pa ni zaznala posebnosti. Za gašenje so gasilci potrebovali velike količine vode, skupaj so jo porabili okoli 120 kubičnih metrov. »V prvi vrsti smo uporabili vodo iz cistern, naslednji vir je bila voda iz hidrantov. S Komunalo Tržič smo se dogovorili, da poveča pretok v hidrantih, ki smo jih imeli v uporabi. Poskrbeli smo že za rezerven vir vode, saj smo pri Gasilskem domu Bistrica postavili črpališče za primer, da bi potrebovali še dodatne količine vode,« je razložil Turk.

Včeraj so se lotili sanacije pogorišča, sesanja vode iz objekta, obenem je potekala aktivna forenzična preiskava za ugotavljanje vzroka požara. Hkrati so opravili tudi oglede stopnje poškodovanosti objekta. V popoldanskih urah, po zaključku kriminalistične preiskave, so se lotili pokrivanja ostrešja. Zaradi gorenja sončne elektrarne je bil za nadzor nad okoljem že med požarom obveščen Ekološki laboratorij z mobilno enoto – ELME, za pomoč pri odstranjevanju sončne elektrarne in pokrivanje strehe pa so aktivirali regijsko enoto Civilne zaščite z avtodvigalom.

Učilnice uničene, pouk odpadel

Zaradi posledic požara je pouk včeraj in danes na matični šoli odpadel. V šoli namreč ni elektrike, vsaj šest učilnic je uničenih, mokrih, prostore pa bo treba tudi dobro prezračiti, ker je vonj po dimu močno prisoten. Pouk bodo predvidoma nadaljevali v ponedeljek, vodstvo šole pa staršem sporoča, da jih bo o novostih glede pouka obveščalo po običajnih kanalih: na spletni strani šole, Facebooku in e-asistentu. Vsi prisotni se sicer trudijo čim hitreje zagotoviti varno in zdravo okolje, da se bodo učenci lahko kar se da hitro vrnili k pouku.

»V tej težki situaciji bi se rada iskreno zahvalila vsem gasilcem za posredovanje. Zahvala gre tudi županu, podžupanji, direktorju občinske uprave in vodji urada za gospodarstvo in družbene dejavnosti. Z nami so bili namreč od začetka do konca intervencije in prišli so tudi danes. Skupaj rešujemo težave. Moram pa povedati, da kljub nesreči, ki nas je doletela, vidimo danes okrog sebe veliko pozitivnega – razumevanje staršev, klici in podpora kolegov, nesebičnost ljudi, sočustvovanje, pripravljenost pomagati ...« je včeraj povedala ravnateljica šole Dina Pintarič.

Zagotoviti denar za sanacijo

»Škoda bo velika, to zagotovo ni bil najbolj srečen dan za Občino Tržič. Sem pa izredno vesel, da ni bilo poškodovanih med učenci in učitelji. Pohvalil bi tudi naša gasilska društva, ki so intervenirala v izredno kratkem času. Hvaležni smo tudi poklicni gasilski enoti iz Kranja, ki je pomagala z dvema lestvama,« je dejal tržiški župan Peter Miklič, ki je v sredo spremljal celoten potek intervencije. Kot je napovedal, bodo že na prvi naslednji seji občinskega sveta, ki bo prihodnji teden, odločali o proračunskih prerazporeditvah, s katerimi bi zagotovili sredstva za pokritje prve škode in sanacijo. Kasneje računajo tudi na državno pomoč. »A ta vedno pride kasneje, do tedaj moramo založiti lastna sredstva,« je poudaril. »K sreči so blizu počitnice, a hitro se bomo morali obrniti, da bo do septembra šola spet primerna za izvedbo pouka,« je še dejal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

17/32

torek

18/32

sreda

18/33

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Kranj, 9. julij 2024

Koncert večnih uspešnic Sepulture

IZLETI / Cerklje, 9. julij 2024

Kolesarski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kokrica, 12. julij 2024

Pohod DU Kokrica

GLASBA / Kranj, 12. julij 2024

V Kranju legendarni The Exploited

 

 
 

 

 
 
 

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...