Hude vročine še ni na vidiku, zato bomo na takšne prizore morali še počakati. / Foto: Gorazd Kavčič

Kakšno poletje se nam obeta

Vremenske napovedi za celo poletje so sicer nezanesljive, obetajo pa nadpovprečne temperature in običajno količino padavin, je povedal meteorolog Branko Gregorčič.

Že v začetku prihodnjega tedna ponovno kaže na nestanovitno vreme s pogostejšimi plohami in nevihtami.

Branko Gregorčič pravi, da so temperaturne razmere v začetku meteorološkega poletja po Sloveniji dokaj normalne, je pa nadpovprečna količina padavin.

Kranj – Če smo letos že aprila imeli »poletje« in smo poročali o temperaturah nad 30 stopinj Celzija in preseženih aprilskih temperaturnih rekordih, pa je bil nato prehod v meteorološko poletje, ki nastopi s 1. junijem, precej bolj klavrn. Čeprav nam še zdaleč ni bilo tako vroče kot v »poletnih« aprilskih dneh, pa meteorolog Branko Gregorčič z Agencije RS za okolje pravi, da so temperaturne razmere v začetku meteorološkega poletja po Sloveniji dokaj normalne, je pa nadpovprečna količina padavin.

Ta konec tedna topel

Kot je napovedal, bo ta konec tedna res prinesel nekoliko nadpovprečne temperature, a hude vročine ne bo. »Na Gorenjskem lahko, kot kaže, pričakujemo maksimalne temperature med 25 in 29 stopinjami Celzija. V poznem popoldnevu bo v petek in soboto možna kakšna krajevna nevihta.« A že v začetku prihodnjega tedna ponovno kaže na nestanovitno vreme s pogostejšimi plohami in nevihtami. »Temperature se bodo spustile za kakšnih pet stopinj in bodo torej večinoma pod 25 stopinjami.«

Glede na to, da je vreme v prvih dneh junija bolj spominjalo na pomladno kot poletno, smo sogovornika povprašali tudi, kakšno poletje pričakuje. »Napovedi za poletje so žal nezanesljive, obetajo pa nadpovprečne temperature in razmeroma povprečno količino padavin,« je odvrnil.

Temperature morja in jezer

Dotaknimo se še temperatur morja in jezer. Trenutno ima morje ob naši obali okoli 23 stopinj Celzija, kar je po Gregorčičevih podatkih nadpovprečno za ta čas, saj ima od dve do tri stopinje več. »Temperatura Blejskega jezera niha med 19 in 21, kar je rahlo nad povprečjem, temperatura Bohinjskega jezera pa niha med 12 in 16 stopinjami, kar je blizu povprečja za začetek junija,« je še razložil Gregorčič.

Oddajte svoj komentar

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kokrica,

Pohod DU Kokrica

 

 
 

 

 
 
 

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...