Bogata dediščina

Lončarstvo, pletarstvo, polstenje, klekljanje, slikanje na steklo, mizarstvo … To je le nekaj panog, s katerimi se ukvarjajo rokodelci. Na seznamu ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport jih najdemo sedemdeset. Širok nabor spretnosti, veščin, znanja in ustvarjalnosti so v nedeljo predstavili na Brdu pri Kranju, kjer je Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije s podporo ministrstva drugo leto zapored pripravil vseslovenski rokodelski sejem s pestrim spremljevalnim programom. Na stojnicah so bili najrazličnejši izdelki, od keramike, rož iz krep papirja, lesenih igrač do slamnikov, unikatnega nakita in dražgoških kruhkov. Obiskovalci so lahko izvedeli, kako nastanejo, in na delavnicah preverili, kako spretne in ustvarjalne so njihove roke.

Rokodelke in rokodelci so nosilci redkega znanja in veščin izdelovanja uporabnih in okrasnih tako tradicionalnih kot tudi sodobnih, oblikovalsko dovršenih rokodelskih izdelkov, so na Slovenski turistični organizaciji pozdravili osrednji dogodek Slovenskega rokodelskega festivala, ki je povezal šestdeset ustvarjalcev iz vse Slovenije. Kot tak je pomemben za same rokodelce, obenem pa zanimiv za širšo javnost.

Minuli konec tedna je potekal še en festival, ki poudarja našo dediščino. V Ljubljani so se zbrali nabiralci, za katere lahko poenostavljeno rečemo, da so to tisti, ki superživila najdejo na domačih travnikih in v gozdovih. Nabiralništvo je ena najstarejših človekovih dejavnosti, ki zadnja leta znova pridobiva pomen. Spomladi, ko ozeleni narava, marsikdo postane nabiralec – regrata, čemaža, kopriv, smrekovih vršičkov, nato bezgovih cvetov, borovnic … V prehrano lahko vključimo marsikaj. Katja Rebolj, doktorica biokemije in molekularne biologije, ki je delo v laboratoriju zamenjala za nabiranje, raziskovanje in predstavljanje lokalnega rastlinstva, pravi, da je slovenska narava ena najbogatejših v Evropi.

Da bi se kar zagnali med zelenje, seveda ne gre. Znani so primeri, ko je zaradi zamenjave čemaža z jesenskim podleskom prišlo do zastrupitev; celo usodnih. Poleg tega, da poznamo užitne divje rastline, je pomembna zmernost, tako pri nabiranju kot uživanju rastlin. Nabiralništvo poudarja spoštovanje narave.

Zanimivo dogajanje na Brdu in v Ljubljani, kjer so prav tako postavili stojnice, organizirali delavnice ..., je resda mimo, a naj bo pred očmi to, da gre za najvidnejša dogodka rokodelcev in nabiralcev, neke vrste praznik znanja, ki spodbuja k odkrivanju in ohranjanju bogastva okoli nas. Kajti – če si izposodimo besede naravovarstvenice Jane Goodall – varujemo lahko le tisto, kar poznamo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 19°

zmerno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/29

ponedeljek

18/30

torek

18/32

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Kranj, 9. julij 2024

Koncert večnih uspešnic Sepulture

IZLETI / Cerklje, 9. julij 2024

Kolesarski izlet DU Cerklje

 

 
 

 

 
 
 

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...