Najbolj živahno je bilo v petek zvečer, ko so klekljarice prišli podpret tudi lokalni glasbeniki. / Foto: Simon Benedičič

Že deveti klekljarski maraton

V Železnikih so znova pripravili 24-urno neprekinjeno klekljanje na istem punklju. Z dogodkom so napovedali prihajajoče 62. Čipkarske dneve, ki jih bodo priredili konec junija.

Železniki – Turistično društvo Železniki je izpeljalo že deveti dogodek 24 ur klekljanja in domačih obrti. Neprekinjeno 24-urno klekljanje na istem punklju, za katerim so se izmenjevale klekljarice, se je v kulturnem domu v Železnikih začelo v petek opoldne in končalo v soboto ob isti uri. Z dogodkom želijo prispevati k ohranjanju bogate klekljarske tradicije, s katero se ponašajo Železniki, obenem pa so napovedali 62. Čipkarske dneve, ki bodo potekali od 27. do 30. junija in znova prinašajo pester program za vse generacije.

Klekljalo štirideset klekljaric

Na 24-urnem klekljarskem maratonu se je za punkljem, na katerem je bil pripet star vzorec za okrasno čipko, zvrstilo kar štirideset klekljaric. Med njimi je bilo enajst učenk Čipkarske šole Železniki pod mentorstvom Irene Benedičič, ki so čipko ustvarjale prve tri ure, kot prva pa je za punkelj sedla šestošolka Tamara Rakovec. Za učenkami so za kleklje poprijele klekljarice s precej daljšo kilometrino, ki so bele niti sukale vsaka po 45 minut. Mojstricam iz Železnikov so se pridružile tudi klekljarice iz Selc, Podporezna, Idrije in Stražišča pri Kranju, je pojasnila vodja klekljarske sekcije v turističnem društvu Vita Dolenc, ki je tudi letos bdela nad klekljanjem.

Čipko bodo razstavili na Čipkarskih dnevih

Vzorec za čipko po besedah Dolenčeve ni bil preveč zahteven, tako da klekljarice niso imele pretežkega dela, ustvarjale pa so v tehniki ozki in sukani ris. Po 24 urah je klekljanje končala dijakinja Ana Deja Prezelj iz Podporezna, ki nam je zaupala, da vselej rada sodeluje na tej klekljarski prireditvi. Vita Dolenc je bila z opravljenim delom in končnim izdelkom zadovoljna. »Čeprav čipka ni izdelana v celoti, je je narejeno veliko – približno tri četrtine,« je pojasnila. Izdelek bodo skupaj s čipkami, ustvarjenimi na preteklih 24-urnih klekljanjih, razstavili na prihajajočih Čipkarskih dnevih.

Klekljarice so bile med vihtenjem klekljev deležne tudi podpore obiskovalcev. Z dražgoškimi kruhki je na prireditvi sodelovala tudi Cirila Šmid, na stojnici turističnega društva pa je bilo možno dobiti čipke in spominke. Kot je pojasnil predsednik društva Tomaž Weiffenbach, je bil najbolj obiskan petkov večer, ko so dogajanje popestrili lokalni glasbeniki. »Prijetno druženje je trajalo vse do polnoči, dejstvo pa je, da bi bil obisk celotne prireditve lahko precej boljši. Z obiskom takšnih dogodkov izkažemo tudi spoštovanje do bogate kulturne dediščine. Kljub vsemu smo zadovoljni, da smo prireditev spravili pod streho. Prihodnje leto bo že deseta ponovitev,« je napovedal Weiffenbach.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

zmerno oblačno
vlažnost: 46 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

17/32

nedelja

16/33

ponedeljek

15/34

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.