V Škofji Loki so se v soboto znova vrnili za nekaj stoletij v preteklost. / Foto: Gorazd Kavčič

Predstavili cehovsko dediščino

V okviru Historiala Škofja Loka je bilo tudi letos mogoče vstopiti v časovni stroj in postati del vsebinsko pisanega sprehoda skozi bogato zgodovino Škofje Loke. Spoznati je bilo mogoče starodaven sejemski utrip in cehovsko dediščino Škofje Loke.

Škofja Loka – Letošnji Historial so pripravili pod naslovom Lontrg odprtih vrat, saj je bila tokrat osrednja tema predstavitev zgodb nekdaj pomembnejših obrtniških hiš in gostiln na Spodnjem trgu. Z nekaterimi stanovalci Spodnjega trga, kamor so zaradi prenove Mestnega trga prestavili glavnino dogajanja, so se dogovorili, da odprejo okna in vrata svojih hiš, je pojasnila vodja Turizma Škofja Loka Andreja Križnar. V sodelovanju z Loškim muzejem so pripravili tudi dvanajst panojev, na katerih so podrobneje predstavili obrtniške hiše skozi čas.

Številni ponudniki domače in umetnostne obrti so ves dan skrbeli za živahno sejemsko dogajanje, ki so ga popestrili tudi številni poulični nastopi glasbenih in plesnih skupin v historičnih oblačilih, med katerimi so bili tudi gostje iz italijanske Medičine. Okušati je bilo mogoče loško kulinariko ter se udeležiti strokovnih predstavitev Šeširja, Galerije Franceta Miheliča, Špitalske cerkve in Žebljarjeve hiše. Otroci so lahko ustvarjali na slikarskih in drugih ustvarjalnih delavnicah, na vrtu Občine Škofja Loka prisluhnili pravljicam ali se podali na voden ogled po poteh miške Rubi. V okviru osrednjega dogodka, dramske ulične uprizoritve z naslovom Čevlji, klobuk in uš, pa je bilo mogoče spoznati bogato škofjeloško cehovsko dediščino. Kot so poudarili, je bila namreč na Lontrgu skoraj v vsaki hiši kakšna obrt, od čevljarjev do klobučarjev, usnjarjev, žebljarjev ... Od leta 1475 je v Škofji Loki deloval kovaški ceh, od leta 1633 tudi klobučarski, leta 1459 sta bila ustanovljena čevljarski in krznarski ceh ter leta 1768 še samostojni usnjarski ceh. V zgodbi Čevlji, klobuk in uš je bilo tako mogoče spremljati mladeniča, ki se je iz Poljanske doline peš odpravil na sejem v Škofjo Loko, po dolgi poti pa so bile njegove lesene cokle tako ponošene, da so bile primerne le še za v peč, kot je potožil Johani, ki jo je srečal v Škofji Loki. Zato si je zaželel pravih trpežnih usnjenih čevljev. Najprej je obiskal usnjarja, nato žebljarja, do čevljarja pa je prišel že povsem brez denarja. Ta mu je izdelal čevlje, ki so bili »tako udobni, kot da jih sploh ne bi imel na nogah«. Prebivalci Lontrga so ga namreč »okrog prinesli« in je ostal brez denarja in brez čevljev, zato mu je Johana za tolažbo poklonila klobuk, v katerem pa je našel uš. S Historiala je domov v Poljansko dolino tako odnesel zgolj ušiv klobuk.

Pestro celodnevno dogajanje so sklenili z večernim koncertom skupine Orlek na Trgu pod gradom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/27

četrtek

14/29

petek

16/30

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 27. junij 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

PRIREDITVE / Begunje, 27. junij 2024

Srečanje radovljiških upokojencev

GLASBA / Šenčur, 28. junij 2024

Poletna noč

PRIREDITVE / Cerklje, 28. junij 2024

Ob obletnici rojstva Ignacija Borštnika

IZLETI / Šenčur, 29. junij 2024

Pohod na Rašico

RAZSTAVE / Jesenice, 2. julij 2024

Razstava foto kluba iz Nemčije

IZLETI / Kranj, 2. julij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 2. julij 2024

Kolesarjenje DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...

Preureditev območja na Planini / 17:58, 26. junij

Pri toplarni na Planini poleg cestne povezave s Supernovo, naj bi zgradili še cca 70 parkirnih mest? Mogoče podzemna.

Kranjska Severna vrata bo gradilo podjetje Dolnov / 17:53, 26. junij

Kar posledično pomeni, če se tako mudi z omenjeno gradnjo, da v Kranju ne bo regijske bolnice?
Mogoče bo pa prej zgrajena avtobusna postaja? Mogoče celo v Kranju!

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:44, 26. junij

Vsekakor za. JEK2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:42, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:33, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:31, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.