V Alpini bo do konca leta brez dela ostalo šestdeset zaposlenih. / Foto: Tanja Mlinar

Brez dela bo šestdeset zaposlenih

Češki lastniki žirovske Alpine, družba K&H, v okviru reorganizacije podjetja načrtuje selitev dela proizvodnje iz Slovenije v tovarno v Bosni in Hercegovini.

Veliko energije in denarja vlagajo v nov razvoj pohodne obutve – v aprilu so na prodajni konferenci v Bratislavi svojim največjim kupcem predstavili nove modele za leto 2025.

Žiri – Dokončno odločitev o tem, kateri del proizvodnje bodo ohranili v Žireh, bodo sprejeli v prihodnjih tednih, so pojasnili v Alpini in dodali, da bodo odločitev najprej predstavili zaposlenim. Kot so napovedali, naj bi do konca leta brez službe ostalo okrog šestdeset zaposlenih. »V Žireh poleg dela proizvodnje še vedno ostajajo razvojni oddelek, prodaja in podporne službe,« so razložili v Alpini in dodali, da so se vodstvo in lastniki za ta korak odločili zaradi slabih rezultatov poslovanja, visokih zalog in naraščajočih stroškov – višjih stroškov električne energije in transporta ter dviga minimalne plače.

Direktorica Alpine Amadea Kavčič Jesenovec ob tem poudarja, da se zaveda, da so ukrepi, ki vključujejo zmanjševanje števila zaposlenih, vedno težki, so pa v tem trenutku nujno potrebni, če želijo ohraniti likvidnost podjetja ter nadaljnji obstoj in razvoj podjetja v Žireh, obenem pa poskrbeti za ponovno pozicioniranje in nadgradnjo blagovne znamke Alpina v svetu. Kljub težavnim razmeram na trgu, saj se z močnim padcem naročil in krčenjem proizvodnje po njenih besedah srečujejo praktično vsi velikani športne industrije, se v Alpini z vsemi razvojnimi projekti in načrti že pospešeno pripravljajo na leto 2025. »S podporo lastnikov v podjetju poteka veliko novih razvojnih projektov na vseh divizijah, ki v zadnjem desetletju, pred prihodom novega lastnika, preprosto niso bili možni.« Za novo zimsko sezono, napovedujejo v Alpini, bodo na prodajne police postavili nov inovativen ženski smučarski čevelj, v septembru bodo predstavili tudi novo generacijo moških smučarskih čevljev.

Tudi župan Franci Kranjc je potrdil, da mu je vodstvo Alpine zatrdilo, da se lastniki še vedno trudijo in vlagajo sredstva v to, da bi vsaj del proizvodnje ohranili v Žireh. »Žal nam je vsakega delovnega mesta, ki ga izgubimo v Žireh, še zlasti pa to velja za Alpino, ob kateri so odraščale številne generacije v Žireh. Alpina je predstavljala Žiri.« Že takoj po novem letu jih je vodstvo Alpine seznanilo, da naj bi do konca letošnjega leta brez dela ostalo okrog šestdeset ljudi, pri čemer na občini verjamejo, da naj bi v večini primerov šlo za t. i. mehko odpuščanje, torej z upokojevanjem in ukrepom čakanja na delo. Župan si želi, da bi Alpina vsaj v neki obliki še vedno obstala v Žireh. »Tudi v vodstvu so nam zatrdili, da imajo lastniki še vedno pozitiven odnos do Alpine in želijo še naprej razvijati to blagovno znamko,« je pojasnil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 62 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/30

nedelja

16/29

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Blagoslov vozil na Šmarjetni gori

RAZSTAVE / Kranj, 22. julij 2024

Razstava udeleženk likovnega tečaja

IZLETI / Kranj, 23. julij 2024

Kolesarski izlet v dolino Hrastnice

PRIREDITVE / Britof, 25. julij 2024

Na ogled predstave Čevljar Baron

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...

Analiza / 14:03, 18. julij

Ob razpravah o lokaciji nove gorenjske bolnišnice naj opozorim na argument, ki ga v analizi ministrstva za zdravje ni zaslediti, pa bi moral...