Elan in Begunje

Ko je bilo v začetku leta slišati, da bo Elan v Begunjah širil proizvodnjo, je, najprej med domačini in potiho, završalo. Predvsem zato, ker bi širitev pomenila tudi nova parkirišča na zdaj travnati površini na drugi strani državne ceste ob vstopu v kraj.

»Nočemo, da proizvodne hale zavzamejo še več prostora, nočemo, da se še bolj zarežejo v kraj, ki je že sicer zelo obremenjen z industrijo. Nočemo, da se travniki in njive spremenijo v parkirišče, in nočemo, da se ljudje v kraj z bogato naravo in kulturno dediščino pripeljejo skozi industrijsko cono,« poudarjajo vse od tedaj.

Svoje skrbi in vprašanja so jasno in naglas nato povedali še na srečanju, ki ga je s predstavniki podjetja organizirala krajevna skupnost.

Lokalno okolje ima do Elana večplasten odnos. Pohvalimo se z bogato zgodovino podjetja, ki je dajalo kruh generacijam družin v Begunjah in okolici – in ne le to. Smučali smo na Elanovem smučišču v Krpinu, se igrali na igriščih, ki jih je po vsej Zgornji Gorenjski postavljal Elan, z Elanovim orodjem so bile opremljene vse šolske telovadnice, in ko smo bili ponosni na uspehe Stenmarka in Križaja, smo bili ponosni na – Elan.

Morda je bilo zato včasih lažje zamižati na eno oko, ko smo šli mimo tovarniških ograj, ki so se zarezale v naselje, ko so vrtove prekrili beli kosmi ali ko se je iz tovarniškega kompleksa širil vonj po plastiki.

Zdaj so drugi časi. Ekološki standardi so višji kot nekoč in nove tehnologije vendarle manj obremenjujoče. A tudi ne navijamo več za smučarje na elankah, v podjetju je zaposlena le še peščica domačinov in lastništvo je šlo v zadnjih desetletjih skozi kdo ve koliko rok.

Jasno je, da podjetja pač delujejo po principu dobička. In čeprav vodstvo Elana poudarja, da je aktualnemu lastniku mnogo bolj mar za podjetje kot marsikateremu od prejšnjih, ne moremo mimo dejstva, da so zavezani ustvarjanju profita. Tega bo več, če bodo s čim manj stroški uredili nove proizvodne prostore in namesto parkirne hiše parkiranje uredili tam, kjer danes raste trava.

Elan ima formalno vse možnosti širitve odprte: zemljišče, na katero se želijo širiti, je že desetletja opredeljeno kot stavbno, namenjeno prav širjenju proizvodnje.

Težko torej rečemo, kaj ostane domačinom. Predlogi, ki smo jih slišali od civilne iniciative, da naj se proizvodnja seli na Hrušico, v Škofjo Loko ali Hoče, niso pošteni do okolja in ljudi na drugem koncu Gorenjske oziroma Slovenije.

Elan že tako dolgo ni več »begunjski«, da ni pričakovati, da se bo posebej uklanjal željam in pričakovanjem lokalnega prebivalstva, a vendarle so na aprilskem srečanju s krajani izrazili pripravljenost, da se pogovarjajo. In to je zagotovo znak nečesa dobrega.

Oddaj svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/24

četrtek

12/28

petek

13/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. julij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 6. julij 2024

Na Goteniški Snežnik

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. julij 2024

Koncert kitaristke in kantavtorice

PRIREDITVE / Cerklje, 6. julij 2024

Piknik DU Cerklje

GLASBA / Srednja vas, 7. julij 2024

Koncert ljudskih pevcev

 

 
 

 

 
 
 

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...

Preureditev območja na Planini / 17:58, 26. junij

Pri toplarni na Planini poleg cestne povezave s Supernovo, naj bi zgradili še cca 70 parkirnih mest? Mogoče podzemna.

Kranjska Severna vrata bo gradilo podjetje Dolnov / 17:53, 26. junij

Kar posledično pomeni, če se tako mudi z omenjeno gradnjo, da v Kranju ne bo regijske bolnice?
Mogoče bo pa prej zgrajena avtobusna postaja? Mogoče celo v Kranju!

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:31, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:24, 26. junij

Jek2? Na vsak način, vendar brez Hrvatov in brez GEN-I. Naj proizvedeno elektriko prodaja kar sam Jek2 brez posrednikov samo domačim odjemal...