Priznanja so prejeli posamezniki in dve društvi. / Foto: Tina Dokl

Praznik raznolikosti in povezanosti

Letošnji občinski praznik so v Mengšu zaznamovali z Mengeško alejo prijateljstva, na kateri so podelili deset priznanj ter poudarili bogato kulturno tradicijo in raznolikost talentov.

Mengeš – Osrednja slovesnost ob prazniku Občine Mengeš je bila tokrat v večnamenski športni dvorani, enem od objektov, ki so jih lani prizadele poplave. Župan Bogo Ropotar je v svojem nagovoru poudaril prav silovitost narave in na drugi strani moč, s katero so se občani ob široki podpori prostovoljcev odzvali na katastrofo. Opravljeno je bilo veliko delo, je dejal ter vsem, ki so sodelovali pri odpravljanju posledic, namenil veliko zahvalo. »Surova narava je naplavila tudi nekaj lepega – neverjetno voljo, predanost, solidarnost, sočutje in medsebojno pomoč tako Mengšank in Mengšanov kot prijateljev naše občine od blizu in daleč.«

Sanacija še ni zaključena; po županovih besedah izjemne napore vlagajo v realizacijo rešitve za nov vrtec, prav tako posebno pozornost namenjajo krepitvi protipoplavne varnosti. V teku je tudi preureditev osnovne šole, ki velja za največjo investicijo v zgodovini občine. Prostorska stiska, s katero so se več let soočali otroci, končno dobiva epilog, je dejal. »Gre za korak, ki bo pomembno krojil otroštva današnjih in prihodnjih mengeških generacij.«

Naštel je še nekaj drugih razlogov za optimizem, med njimi pozitivno energijo društev in klubov, ter spomnil na letošnjo rdečo nit praznovanja: povezovanje raznolikosti, s čimer raste in se razvija celotna skupnost.

Z zlatim priznanjem Občine Mengeš so letos nagradili Franca Žuna, ki je že blizu 50 let aktiven v Mengeški godbi. Ob glasbenem udejstvovanju so poudarili njegov prispevek pri opravljanju različnih funkcij v društvu in sodelovanju pri drugih aktivnostih, kot je projekt digitalizacije arhiva dokumentov in fotografskega gradiva društva. Poleg tega je dejaven na širšem kulturnem področju v okviru občine.

Srebrno priznanje sta prejela Miro Šušteršič, ki je med drugim več kot 50 let aktiven član Planinskega društva Janez Trdina Mengeš, in Jure Šinkovec za več kot tridesetletno predano delo v prostovoljstvu – kot tabornik, gasilec in poveljnik Civilne zaščite. Med prejemnike bronastih priznanj so se vpisali: Uroš Bregar, ustanovitelj in predsednik prepoznavnega Badminton kluba Mengeš, Turistično društvo Dobeno, ki že 35 let povezuje krajane preko različnih dejavnosti in dogodkov, ter Sašo Jenčič, član PGD Loka pri Mengšu, ki se predano in požrtvovalno posveča poslanstvu gasilcev.

Podelili so tudi štiri znake Občine Mengeš, in sicer: Društvu upokojencev Mengeš, ki že več kot 70 let bogati življenje občanov v tretjem življenjskem obdobju, Maji Keržič, aktivni članici Mengeške godbe in Medobčinskega društva Sožitje, Timu Bregarju, uspešnemu mlademu igralcu badmintona, in Robiju Stoparju, ki že vrsto leto širi ljubezen do harmonike.

Župan Bogo Ropotar je slovesnost zaokrožil z zahvalo županu Občine Škofljica Primožu Cimermanu – za dragoceno pomoč po vodni ujmi, ki je prerasla v prijateljstvo. Kulturni program je v duhu povezovanja pripravilo več kot 180 nastopajočih, otroci iz vrtca in šole ter člani različnih domačih društev. Svoj pečat so dobro obiskanemu dogodku dali še Nuša Derenda ter igralca v priljubljeni seriji Skrito v raju Mila Peršin in Matej Zemljič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 31°

pretežno jasno
vlažnost: 39 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/32

sreda

17/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.