Carmen manet so energijo s petjem in svetlobo raznašale po vsej dvorani. / Foto: Marko Alpner

Carmen manet poje drugače

Ženski pevski zbor Carmen manet iz Kranja pod vodstvom dirigenta Primoža Kerštanja je v Cankarjevem domu v Ljubljani predstavil najnovejši vokalni projekt Lumina.

Ljubljana – Ženski pevski zbor Carmen manet, ustanovljen leta 2011 večinoma iz nekdanjih pevk Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj, je največjo prepoznavnost pridobil po letu 2017, ko si je v Rigi v Latviji pripel naslov evrovizijski zbor leta. Sledili so nekateri odmevni nastopi, lani so pevke osvojile grand prix (veliko nagrado) na tekmovanju Vox Lucensis v italijanski Lucci, občinstvo pa je nagradilo tudi njihov pevsko uprizoritveni projekt Aurora. Zbor je v preteklih dveh letih z njim kar 16-krat nastopil pred razprodano dvorano. Nadaljevanje s podobnim vokalno-doživljajskim koncertnim konceptom – kar Lumina nedvomno je – se torej zdi na neki način logična izbira.

Celota glasbe, giba in svetlobe

Če so Carmen manet pri Aurori nastopale – lahko bi rekli – na domačem prizorišču v dvorani Stolpa Škrlovec, so v skladu s koncertnim konceptom tokrat izbrale tudi dvorano. Štihova dvorana Cankarjevega doma je z okroglo zasnovo avditorija šla tako rekoč naproti projektu Lumina, saj nastopajočim omogoča neposreden stik z občinstvom, pevke so si bile v sicer različnih postavitvah s poslušalci večkrat »iz oči v oči«.

Po zvočni uverturi, ki je poslušalstvu še dodatno vzbujala pričakovanje, je v središče spremljan s svetlobnim snopom stopil dirigent Primož Kerštanj, iz gornjih delov dvorane pa so se po stopnicah spuščale pevke. Z uvodno skladbo Hoj, hura, hoj! skladatelja O. Máche so pevke občinstvo povabile v svojo mistično vokalno zgodbo, v kateri so s pomočjo na različne načine ustvarjene svetlobe naslednjo uro v prostor prinašale pozitivno energijo.

Zbor nekaj čez tridesetih pevk je v nadaljevanju predstavi zanimivo in tudi vokalno zahtevno zborovsko literaturo, ki – čeprav se skladbe tematsko ne navezujejo ena na drugo – vseskozi dajejo občutek smiselne celote. Slišali smo še šest skladb različnih avtorjev, in sicer: Even when he is silent (K. A. Arnesen), Bumblebee (A. Edenroth), Kafal sviri (P. Liondev), I denna ljuva sommartid (K. A. Arnesen), Tree song (A. Edenroth) in Spring, the sweet spring (E. Ešenvalds).

S premikanjem po dvorani in razvrščanjem v različne formacije, hkrati pa povezane v eno skupnost, pevke seveda zvesto sledijo dirigentu. V celoto vokalnega doživetja skupaj z glasbenimi prehodi (Franco Ezequiel Paez) pevke dodajajo še gib in seveda svetlobo, naj bo ta v obliki malih ročnih svetilk, ki spominjajo na kresničke, ali pa pripravljene lučne podobe predstave (Grega Jeraša). Za ton je poskrbel Jure Matoz, za koreografijo pevka Klavdija Koren, za zborovske dodatke Neža Majnik in Patricija Dolinar, koncept pa se je po besedah pevk razvijal na vajah v projektni delovni ekipi. Končna podoba koncerta je seveda skupno delo zbora.

Velik vokalni potencial

Zbor je skozi koncertni lok Lumine predstavil pozitivno energijo, ki jo prinaša bioluminiscenca, torej oddajanje svetlobe pri živih organizmih, ko se kemična energija pretvarja v svetlobo. Kot so pevke zapisale v koncept koncerta, so se s tem osredotočale na naravo, na sobivanje in prepletenost okolja, živali in ljudi. Na to kažejo tudi same skladbe, ki skozi glasove pevk prinašajo različne zvoke iz narave, trdno podporo pa na trenutke dodaja tudi zvočna kulisa.

Na trenutke sem si predstavljal njihov nastop v naravnem okolju, recimo kakšne mistične ostaline iz prazgodovine tipa Stonehenge. Ob njihovem petju, igri svetlobe in zvokov skozi misli potujejo podobe nekakšnega poganskega obredja. S še nekaj dodatne koreografije bi kaj lahko v njihovih pevskih izvedbah uživali pod milim nebom pomladne noči.

Carmen manet je vokalno izjemno zmogljiv ženski zbor z visokim potencialom. Morda se bo v prihodnosti našel pokrovitelj oziroma producent, ki bo v zapisanem v zadnjih vrsticah prepoznal nov izziv. »Carmence« to zmorejo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 29°

zmerno oblačno
vlažnost: 66 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

18/30

sobota

17/33

nedelja

16/32

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 13. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:35, 12. julij

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?