Nesreča se kaj hitro lahko pripeti tudi na taborjenju. / Foto: Aleš Senožetnik

Ker nesreča nikoli ne počiva

Na srečanju ekip v nudenju prve pomoči v Tunjicah se je v šestih scenarijih nesreč pomerilo pet ekip. Vajo so si z zanimanjem ogledali tudi obiskovalci.

Sestavni del srečanja je bila tudi prikazna vaja, ki so jo izvedli člani PGD Kamnik in enote nujne medicinske pomoči ZD Kamnik. Prikazali so primer reševanja ponesrečenca iz avtomobila.

Tunjiška Mlaka – Planincema na pašniku pot prekriža razjarjen bik. Eden se prestraši in omedli, drugega pa bik napade, konča se s krvavitvijo iz dimelj. Nedaleč stran se gozdar v gozdu ponesreči z motorno žago. Pomagati mu poskuša vinjen prijatelj, žena, ki mu je prihitela na pomoč, pa dobi panični napad. Tudi na taborjenju skavtov v bližini ne gre vse gladko. Enega piči čebela in dobi alergijsko reakcijo, ob paniki pa si drugi na tabornem ognju opeče dlani.

Na srečo tokrat ne gre za zaklet dan, opisani so namreč trije izmed šestih scenarijev, ki so jih v sodelovanju s kamniško ekipo za nujno medicinsko pomoč nedavno pripravili v Prostovoljnem gasilskem društvu Tunjice.

Organizirali so srečanje ekip v nudenju prve pomoči, na katerem se je pod budnim očesom zdravstvenih delavcev, ki so bili v vlogi sodnikov, v scenarijih preizkusilo pet ekip. »Ocenjuje se celosten pristop ekipe na kraju dogodka, od same izvedbe pomoči do tega, kako sodelujejo med sabo in kako obvladajo situacijo,« nam je povedal Anže Slana iz PGD Tunjice, ki pravi, da gre za prvo takšno prireditev na Kamniškem. Idejo zanjo so dobili na srečanju prvih posredovalcev na Jezerskem, zdela se jim je zanimiva, zato so jo želeli predstaviti tudi v domačem okolju. Hkrati pa je bila to odlična priložnost, da se s tem, kako poteka intervencija, pobliže seznanijo tudi domačini in drugi gledalci, ki so se zbrali na prizorišču v Tunjicah.

Kot je dejal Slana, jim je bila v veliko pomoč kamniška ekipa za nujno medicinsko pomoč, ki jim je pomagala pri pripravi scenarijev in tudi posodila velik del opreme, od lutk do defibrilatorjev ...

Na koncu je zmagala ekipa PGD Kamnik pred ekipo PGD Motnik. Tretje mesto je osvojila ekipa gasilcev iz Kamniške Bistrice, četrto pa gasilci PGD Moste. Peta je bila ekipa delavcev z Osnovne šole Stranje, udeležbo pa so odpovedali člani PGD Zalog pri Cerkljah.

Sestavni del srečanja je bila tudi prikazna vaja, ki so jo izvedli člani PGD Kamnik in enote nujne medicinske pomoči ZD Kamnik. Prikazali so primer reševanja ponesrečenca iz avtomobila. Scenarij je namreč predvidel prometno nesrečo, pri kateri je avto obrnilo na bok, v vozilu pa je ostal slabo odziven moški. Gasilci ter reševalci so na lokacijo prispeli z reševalnimi vozili – prvi so vozilo stabilizirali, odklopili akumulator, odstranili streho, reševalci pa so se medtem skozi prtljažnik prebili do ponesrečenca in mu že v notranjosti avtomobila nudili pomoč. Po odstranitvi strehe so ga ob pomoči PGD Kamnik iznesli ter mu nudili nadaljnjo oskrbo. Prikazno vajo je komentiral Jan David Kljenak, ki je obiskovalcem približal dogajanje z zanimivih zornih kotov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 86 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/22

sreda

14/24

četrtek

12/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. julij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 6. julij 2024

Na Goteniški Snežnik

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. julij 2024

Koncert kitaristke in kantavtorice

PRIREDITVE / Cerklje, 6. julij 2024

Piknik DU Cerklje

GLASBA / Srednja vas, 7. julij 2024

Koncert ljudskih pevcev

 

 
 

 

 
 
 

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...

Preureditev območja na Planini / 17:58, 26. junij

Pri toplarni na Planini poleg cestne povezave s Supernovo, naj bi zgradili še cca 70 parkirnih mest? Mogoče podzemna.

Kranjska Severna vrata bo gradilo podjetje Dolnov / 17:53, 26. junij

Kar posledično pomeni, če se tako mudi z omenjeno gradnjo, da v Kranju ne bo regijske bolnice?
Mogoče bo pa prej zgrajena avtobusna postaja? Mogoče celo v Kranju!

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:31, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:24, 26. junij

Jek2? Na vsak način, vendar brez Hrvatov in brez GEN-I. Naj proizvedeno elektriko prodaja kar sam Jek2 brez posrednikov samo domačim odjemal...