Nesreča se kaj hitro lahko pripeti tudi na taborjenju. / Foto: Aleš Senožetnik

Ker nesreča nikoli ne počiva

Na srečanju ekip v nudenju prve pomoči v Tunjicah se je v šestih scenarijih nesreč pomerilo pet ekip. Vajo so si z zanimanjem ogledali tudi obiskovalci.

Sestavni del srečanja je bila tudi prikazna vaja, ki so jo izvedli člani PGD Kamnik in enote nujne medicinske pomoči ZD Kamnik. Prikazali so primer reševanja ponesrečenca iz avtomobila.

Tunjiška Mlaka – Planincema na pašniku pot prekriža razjarjen bik. Eden se prestraši in omedli, drugega pa bik napade, konča se s krvavitvijo iz dimelj. Nedaleč stran se gozdar v gozdu ponesreči z motorno žago. Pomagati mu poskuša vinjen prijatelj, žena, ki mu je prihitela na pomoč, pa dobi panični napad. Tudi na taborjenju skavtov v bližini ne gre vse gladko. Enega piči čebela in dobi alergijsko reakcijo, ob paniki pa si drugi na tabornem ognju opeče dlani.

Na srečo tokrat ne gre za zaklet dan, opisani so namreč trije izmed šestih scenarijev, ki so jih v sodelovanju s kamniško ekipo za nujno medicinsko pomoč nedavno pripravili v Prostovoljnem gasilskem društvu Tunjice.

Organizirali so srečanje ekip v nudenju prve pomoči, na katerem se je pod budnim očesom zdravstvenih delavcev, ki so bili v vlogi sodnikov, v scenarijih preizkusilo pet ekip. »Ocenjuje se celosten pristop ekipe na kraju dogodka, od same izvedbe pomoči do tega, kako sodelujejo med sabo in kako obvladajo situacijo,« nam je povedal Anže Slana iz PGD Tunjice, ki pravi, da gre za prvo takšno prireditev na Kamniškem. Idejo zanjo so dobili na srečanju prvih posredovalcev na Jezerskem, zdela se jim je zanimiva, zato so jo želeli predstaviti tudi v domačem okolju. Hkrati pa je bila to odlična priložnost, da se s tem, kako poteka intervencija, pobliže seznanijo tudi domačini in drugi gledalci, ki so se zbrali na prizorišču v Tunjicah.

Kot je dejal Slana, jim je bila v veliko pomoč kamniška ekipa za nujno medicinsko pomoč, ki jim je pomagala pri pripravi scenarijev in tudi posodila velik del opreme, od lutk do defibrilatorjev ...

Na koncu je zmagala ekipa PGD Kamnik pred ekipo PGD Motnik. Tretje mesto je osvojila ekipa gasilcev iz Kamniške Bistrice, četrto pa gasilci PGD Moste. Peta je bila ekipa delavcev z Osnovne šole Stranje, udeležbo pa so odpovedali člani PGD Zalog pri Cerkljah.

Sestavni del srečanja je bila tudi prikazna vaja, ki so jo izvedli člani PGD Kamnik in enote nujne medicinske pomoči ZD Kamnik. Prikazali so primer reševanja ponesrečenca iz avtomobila. Scenarij je namreč predvidel prometno nesrečo, pri kateri je avto obrnilo na bok, v vozilu pa je ostal slabo odziven moški. Gasilci ter reševalci so na lokacijo prispeli z reševalnimi vozili – prvi so vozilo stabilizirali, odklopili akumulator, odstranili streho, reševalci pa so se medtem skozi prtljažnik prebili do ponesrečenca in mu že v notranjosti avtomobila nudili pomoč. Po odstranitvi strehe so ga ob pomoči PGD Kamnik iznesli ter mu nudili nadaljnjo oskrbo. Prikazno vajo je komentiral Jan David Kljenak, ki je obiskovalcem približal dogajanje z zanimivih zornih kotov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

oblačno
vlažnost: 82 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

17/31

četrtek

17/32

petek

18/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:21, 17. julij

U Radolc je tkole. Se nekaj zgodi, npr. gre fabrika drugam, nobenmu mar. Se zapre ulica, nikomur mar. Se ukine ulica, še manj. No, in tudi ...

Kmete moti trasa plinovoda / 17:31, 16. julij

Vse to se dogajo ker službe MO Kranj ne sčitijo interesa občanov.Ne vem ali je ležernost ali strokovnost ljudi ki zasedajo ključna delavna...

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!