Žurgovi so medvedki Mici zagotovili ustrezne bivanjske in življenjske pogoje. / Foto: Primož Pičulin

Medvedi v dobrem stanju

Inšpekcijski nadzori inšpektorata RS za naravne vire in prostor iz marca in aprila so pokazali, da so medvedi v ujetništvu, za katere so bila izdana dovoljenja za zadrževanje v ujetništvu do naravne smrti, v dobrem stanju.

Vsi skrbniki so se na odločbe pritožili, tudi družina Žurga. Kot je pojasnila Ingrid Žurga, bi morali po odločbi kletko, v kateri živi medvedka Mici, zagraditi, da bi preprečili pogled nanjo.

Žirovnica – Inšpektorji za naravo letos izvajajo akcijo usmerjenih nadzorov nad zadrževanjem prostoživečih vrst v ujetništvu z namenom prikazovanja javnosti v živalskih vrtovih, akvarijih, terarijih ali podobnih prostorih. V okviru akcije so preverili tudi bivalne razmere, dovoljenja za njihovo zadrževanje ter morebitno prikazovanje javnostim za vse štiri medvede, ki živijo v ujetništvu. Ena izmed četverice je tudi medvedka Mici, ki že 22 let živi pri gostilni Lovski dom Stol v Mostah pri Žirovnici, zanjo pa skrbi družina Žurga.

Inšpektorji so v nadzorih, ki so jih opravili v marcu in aprilu, ugotovili, da so medvedi v ujetništvu v dobrem stanju, da so isti, za katere so bila izdana dovoljenja za zadrževanje do naravne smrti, in da se zadržujejo v primernih bivalnih in higienskih pogojih. Obenem so ugotovili, da si javnost lahko ogleduje tri medvede, a da njihovi skrbniki nimajo dovoljenja za živalski vrt ali živalskemu vrtu podoben prostor, ki bi jim omogočalo, da medveda prikazujejo javnostim. Z odločbo so jim zato odredili, da morajo prenehati prikazovati medveda.

Vsi skrbniki so se na odločbe pritožili, tudi družina Žurga. Kot je pojasnila Ingrid Žurga, bi morali po odločbi kletko, v kateri živi medvedka Mici, zagraditi, da bi preprečili pogled nanjo. »To bi bilo popolnoma nesmiselno in mučenje za Mici, ki je navajena ljudi. Če bi bila kletka zaprta, bi zanjo to pomenilo pravo trpljenje, saj bi jo popolnoma izolirali od okolja, ki ji je domače,« je opozorila Žurga.

Žurgovi so sicer medvedko dobili pol leta po njenem rojstvu. Že njena mama je bila skotena v ujetništvu, prav tako Mici. »Prejšnji lastnik jo je ponujal živalskemu vrtu in azilu, a je niso želeli prevzeti, zato je prišla k nam,« je povedala Žurga in dodala, da je niso vzeli zaradi promocije, temveč zato, ker bi v nasprotnem primeru verjetno poginila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

jasno
vlažnost: 53 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/32

sreda

17/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.