Zasebniki v pediatriji

Vprašanje dostopnosti pediatrične oskrbe in dolge čakalne dobe predstavljajo resen izziv v zdrav­stvenih sistemih po vsem svetu. Čakanje na obravnave pri pediatru lahko privede do zamud pri diagnosticiranju ter negativno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok. Zagotavljanje kakovostne oskrbe za otroke je ključnega pomena za njihovo počutje, dobrobit in zdravstveno stanje. Čeprav je javni zdravstveni sistem temelj zdravstvene oskrbe in zagotavlja univerzalni dostop do osnovnih zdravstvenih storitev za vse državljane, pa lahko prisotnost zasebnih ponudnikov dopolni in razbremeni javni sistem.

Iz podatkov ministrstva za zdravje izhaja, da je popolnih zasebnikov med pediatri malo. Podatki kažejo, da je teh izvajalcev le devet, drugi zdravstveno dejavnost opravljajo na podlagi podeljene koncesije. Na območju Ljubljane so štirje zasebni pediatri, drugi so v Mariboru, Celju, Beltincih, Krškem in Brežicah. Na ministrstvu zatrjujejo, da kroničnega pomanjkanja pediatrov še ni, saj v Sloveniji deluje 234,22 timov pediatrije v 345 ambulantah. Od tega 99 ambulant ne dosega 1.895 glavarinskih količnikov na tim, kar pomeni, da še opredeljujejo paciente. Poleg tega so sporočili, da je to specializacija, ki je pri mladih zdravnikih še vedno zaželena, tako da je večina razpisanih mest praviloma zasedena. Kot pa so nedavno v javnem pismu opozorili slovenski pediatri, je pri pediatrih opredeljenih 53.000 odraslih, medtem ko je 22.600 otrok in mladostnikov brez izbranega zdravnika.

V Sloveniji bi večja prisotnost zasebnih zdravstvenih ponudnikov lahko omogočila hitrejši dostop do zdravstvene oskrbe za otroke. Starši bi imeli več možnosti izbire glede na njihove potrebe in preference, kar bi lahko pripomoglo k izboljšanju celotnega sistema zdravstvene oskrbe. Pomembno pa je, da se pri razpravi o vlogi zasebnega sektorja v zdravstvu upoštevajo tako prednosti kot tudi izzivi. Medtem ko lahko zasebni ponudniki prispevajo k večji raznolikosti in hitrejšemu dostopu do oskrbe, je ključno zagotoviti, da so standardi kakovosti in varnosti enaki za vse paciente. Poleg tega je treba upoštevati tudi vprašanje dostopnosti zdravstvene oskrbe za vse družine, ne glede na njihov socialno-ekonomski položaj. Pomembno je, da se zagotovi uravnotežen sistem, ki bo omogočal enakopraven dostop do oskrbe, ne glede na to, ali se starši odločijo za zasebnega ali javnega ponudnika. Vprašanje razmerja med javnim in zasebnim sektorjem v zdravstvu je brez dvoma kompleksno in zahteva temeljito obravnavo. Le kako bomo našli ravnotežje med dostopnostjo do kakovostne zdravstvene oskrbe in finančno vzdržnostjo sistema?

Oddaj svoj komentar

Kranj 24°

delno oblačno
vlažnost: 39 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

15/27

torek

12/22

sreda

15/24

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 2. julij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 2. julij 2024

Kolesarjenje DU Kranj

IZLETI / Cerklje, 2. julij 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

RAZSTAVE / Jesenice, 2. julij 2024

Razstava foto kluba iz Nemčije

OBVESTILA / Škofja Loka, 2. julij 2024

Odpiralni čas v juliju

IZLETI / Kranj, 4. julij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 6. julij 2024

Na Goteniški Snežnik

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. julij 2024

Koncert kitaristke in kantavtorice

 

 
 

 

 
 
 

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...

Preureditev območja na Planini / 17:58, 26. junij

Pri toplarni na Planini poleg cestne povezave s Supernovo, naj bi zgradili še cca 70 parkirnih mest? Mogoče podzemna.

Kranjska Severna vrata bo gradilo podjetje Dolnov / 17:53, 26. junij

Kar posledično pomeni, če se tako mudi z omenjeno gradnjo, da v Kranju ne bo regijske bolnice?
Mogoče bo pa prej zgrajena avtobusna postaja? Mogoče celo v Kranju!

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:31, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:24, 26. junij

Jek2? Na vsak način, vendar brez Hrvatov in brez GEN-I. Naj proizvedeno elektriko prodaja kar sam Jek2 brez posrednikov samo domačim odjemal...