Urbani sprehod Jane's walk so pripravili tudi v Kamniku. / Foto: Aleš Senožetnik

Na sprehod po mestu

V Kamniku so se prejšnji teden podali na urbani sprehod Jane's walk, ki je tokrat potekal v znamenju priprave nove celostne občinske prometne strategije.

Dobra hodljivost mest, kot poimenujemo prijaznost mestnega okolja za pešačenje, zelo pomembno prispeva k psihofizičnemu zdravju in varnosti prebivalcev ter mestnega okolja.

Kamnik – Pobuda za Jane's walk prihaja iz Toronta in spodbuja živost mest ter prijaznost mestnega okolja za pešačenje. Dobra hodljivost mest, kot poimenujemo prijaznost mestnega okolja za pešačenje, zelo pomembno prispeva k psihofizičnemu zdravju in varnosti prebivalcev ter mestnega okolja.

Tako kot že nekajkrat v preteklosti so se pobudi pridružili tudi v Kamniku, kjer so se obiskovalci pod vodstvom Sinana Mihelčiča iz Zavoda Skupina Štajn podali na sprehod po obronkih mesta. Tokrat jih je pot vodila na Žale, mimo Parka Evropa in po Streliški ulici mimo Zapric do Šolske ulice.

Sprehod je tokrat potekal v znamenju nove celostne občinske prometne strategije, ki jo pripravljajo v kamniški občini. »Ob prenovi občinske prometne strategije je takšen sprehod idealna priložnost, da se posvetimo tudi tem temam, hkrati pa v mestu 'odpremo' nove poti, ki so morda spregledane,« je povedal Mihelčič. Kot pravi, se tudi Kamnik spopada s podobnimi prometnimi izzivi kot druga urbana središča. »Eno so dnevne migracije, ki večkrat ustvarjajo gnečo na cestah, drugo pa je mestno središče s svojimi posebnostmi. Promet je vselej tema, ki se j je treba posvetiti in težiti k spreminjanju navad, uvajanju bolj trajnostnih modelov. Tako želimo tudi na ta način spodbuditi uporabo javnega prevoza, koles in predvsem ozaveščati, da nam ni treba do vsake točke z avtom,« je še povedal.

Nova strategija čez slabo leto

Prve delavnice za pripravo nove strategije so v Kamniku že začeli izvajati. »Predvsem si želimo vplivati na spremembo potovalnih navad. Kamnik bi radi naredili prijetnejši za bivanje in potovanje. Želimo si več pešcev in kolesarjev ter manj vozil na cestah,« je povedala koordinatorka strategije na kamniški občinski upravi Barbara Strajnar.

Pri pripravi bodo sodelovali s številnimi deležniki in vključevali tudi širšo javnost. »Oblikovali bomo konkretne ukrepe, ki bodo zelo ciljno usmerjeni. Na podlagi tega bomo lahko kandidirali za sredstva in usmerjali razvoj prometa v občini,« je še povedala Strajnarjeva.

Novo strategijo bodo predvidoma sprejeli aprila prihodnje leto, prenova prometne strategije pa se v prihodnje obeta tudi na območju ljubljanske regije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 31°

pretežno jasno
vlažnost: 39 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/32

sreda

17/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.