Vila, vrtec, park

Pred tednom dni so med Gosposvetsko ulico in Bleiweisovo cesto, severno od avtobusne postaje, odprli največji park v Kranju. Prav njegova velikost in lega v širšem mestnem jedru ga upravičeno naslavljata za osrednji mestni park. Do področja, na katerem leži, imam pisec teh vrstic precej čustven odnos. Zato imam kar nekaj razlogov.

V stari meščanski vili južno od parka, zgrajeni pred 2. svetovno vojno, je po njej ob nacionalizaciji svoje mesto leta 1947 našel prvi kranjski vrtec, imenovan po v Dragi pri Begunjah ustreljenem talcu, skojevcu Tugu Vidmarju. Tu sem preživel svoja vrtčevska leta. V sedemdesetih letih sta me mama in oče od doma v Šorlijevem naselju na poti na delo v tovarno Iskra vsako jutro ob 5.30 odložila v vrtcu. Znameniti Kranjčan Nikolaj Slapar, šolnik kranjski, je pogosto v bližnji trgovini kupil žvečilne gumije v obliki cigaret in jih ponujal čez ograjo: »Otroci, a boste kadili cigarete?« Vzgojiteljice so se vedno znova jezile nad legendarnim Kranjčanom.

Prav tam, kjer je danes eden od vhodov v park, za katerim stoji doprsni kip Janeza Bleiweisa, viteza Trsteniškega, sem štiri gimnazijska leta vsako jutro lovil avtobus za Škofjo Loko. Zadnjih 16 let živim v njegovi neposredni bližini, kakih sto metrov na drugi strani ceste, tu pa je tudi sedež uredništva časopisa, ki ga pravkar prebirate. Slike in misli iz preteklosti so se porajale, ko sem ob lepem vremenu v preteklem tednu z balkona pogledoval proti parku in otroškim igralom, kjer je ves dan vladal otroški vrvež, polnile pa so se tudi klopce v njem.

Parki veljajo za pljuča mest, saj čistijo zrak in so nekakšna protiutež betonskim zgradbam, parkiriščem in hrupu mestnega prometa. Osrednja govornica na odprtju parka, klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj, je ob številnih naravnih pozitivnih učinkih zelenih površin v mestu poudarila tudi estetske užitke in lepote male narave sredi mesta, česar se sicer ne da izmeriti, a je nedvomno neprecenljivo. Kot kaže, bo občina odkupila tudi dotrajano vilo in pripadajoče zemljišče. Stavba je predvidena za rušenje, tja pa naj bi se park razširil z novimi vsebinami, kar je prav. Področje mora ostati javni prostor, namenjen Kranjčankam in Kranjčanom ter obiskovalcem našega mesta.

Dež, ki je pred tednom poškropil odprtje parka, bo pospešil njegovo ozelenitev, pognalo bo cvetje, zrasla bodo drevesa, vanj bomo prihajali ljudje. Prinesli bomo odejo, jo razprostrli na travo, na njej preživljali trenutke v dobri družbi, prebirali knjige, uživali življenje … Vse to vliva optimizem za prihodnost, ki bo hkrati pisala nove zgodbe preteklih dni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

megla
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/29

nedelja

17/29

ponedeljek

16/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Blagoslov vozil na Šmarjetni gori

RAZSTAVE / Kranj, 22. julij 2024

Razstava udeleženk likovnega tečaja

IZLETI / Kranj, 23. julij 2024

Kolesarski izlet v dolino Hrastnice

PRIREDITVE / Britof, 25. julij 2024

Na ogled predstave Čevljar Baron

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...

Analiza / 14:03, 18. julij

Ob razpravah o lokaciji nove gorenjske bolnišnice naj opozorim na argument, ki ga v analizi ministrstva za zdravje ni zaslediti, pa bi moral...