Samostan Mekinje v zadnjih letih postopoma obnavljajo. / Foto: Aleš Senožetnik

Stavijo na kulturni turizem

V mekinjskem samostanu imajo trenutno 56 ležišč, lani so ustvarili 1900 nočitev. Kapacitete pa bi radi še povečali.

Razmišljajo tudi o petzvezdičnem turizmu. Tako bi radi nekaj sob uredili v samostanskem slogu, v prihodnje pa si želijo urediti kavarno, t. i. gourmet restavracijo in vinoteko.

Mekinje – Mekinjski samostan, ki se vzpenja nad Kamnikom, ima bogato zgodovino, katere del je bil najprej red klaris, nato pa uršulinke. V zadnjih letih, odkar je mogočni objekt v upravljanju Javnega zavoda za kulturo Kamnik, pa njegove potenciale odkrivajo tudi na turističnem področju.

Slovenska turistična organizacija je za nosilno tematiko v letošnjem in prihodnjem letu izbrala umetnost in kulturo, kar je pisano na kožo tudi mekinjskemu samostanu. Kot pravi direktorica zavoda Irena Gajšek, se namreč zavedajo predvsem potenciala, ki ga imata samostan in tudi Kamnik s širšo okolico na področju kulturnega turizma.

Za samostanskimi zidovi so že pred časom uredili 18 sob s skupno 56 ležišči. »V polnosti lahko o turizmu v Samostanu Mekinje govorimo šele zadnji dve leti, saj so nas prej zadrževale omejitve, povezane z epidemijo covida-19,« pravi Irena Gajšek. Tako so lani gostili 764 gostov, ki so ustvarili več kot 1900 nočitev. Kot pravi direktorica, večinoma gostijo različne skupine, orkestre in zbore ter kongrese. »Večina skupin, ki prihajajo, ostane pri nas nekaj dni ob koncu tedna. Naša želja je, da bi bili zasedeni petdeset koncev tedna v letu, sicer pa sezonskost pri nas ne predstavlja večje težave. Najmanj gostov je po novem letu, spomladi pa se namestitvene kapacitete že začnejo polniti,« še pojasnjuje direktorica.

V razvoju turizma pa imajo še precej načrtov. »Kapacitete bi radi povečali še za štirideset ležišč. S tem bi lahko tudi za stalno zaposlili dodatno osebje in tako ponudili ves servis, ki ga takšna namestitvena dejavnost potrebuje,« pravi sogovornica, ki dodaja, da nameravajo v prihodnje prenoviti jedilnico in povečati kuhinjo, kar bi jim prav prišlo tudi pri kuharskih in drugih delavnicah, ki jih pripravljajo v samostanu.

Razmišljajo tudi o petzvezdičnem turizmu. Tako bi radi nekaj sob uredili v samostanskem slogu, v prihodnje pa si želijo urediti kavarno, t. i. gourmet restavracijo in vinoteko. Kot je znano, v samostanu želijo urediti tudi rokodelski center in del prostorov nameniti dediščini narodnih noš, s katerimi je Kamnik tesno povezan.

Od leta 2018 so na javnih razpisih pridobili dobrega pol milijona evrov, ki jih vlagajo v prenovo in program. Tako so doslej prenovili že približno tretjino prostorov. Kot pravi direktorica, bodo svoje priložnosti na razpisih iskali tudi v prihodnje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 31°

pretežno jasno
vlažnost: 39 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/32

sreda

17/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.