Člani Folklornega društva Šenčur so obiskovalce v Domu krajanov Šenčur s plesom in petjem popeljali skozi zgodovino svojega delovanja. / Foto: Tina Dokl

Izza obzorja časa

S celovečernim koncertom Izza obzorja časa je Folklorno društvo Šenčur zaznamovalo petnajstletnico delovanja. Predstavili so nekaj starejših ter nekaj novejših koreografij.

Folklorno društvo Šenčur je bilo ustanovljeno leta 2009 na pobudo takratnega šenčurskega župana Mira Kozelja. Temelje so postavili ustanovni člani Aleksander Sašo Zupan, njegova žena Špela in prvi predsednik Janez Sušnik. Ker je v Šenčurju spomenik cesarici Mariji Tereziji, so se odločili za ohranjanje starejših plesov in običajev ter oblačilno podobo iz začetka 19. stoletja. »Posebnost naše folklorne skupine je v tem, da skušamo v vsaki plesni koreografiji prikazati večinoma le po en ples v različnih variantah in različnih koreografskih priložnostih,« je dejala predsednica društva Irena Kajzer. V plese pogosto vpletejo zgodbe, kot je denimo tista o Mariji Tereziji in sajenju krompirja, ter legendo o hruški tepki. Tepka je njihov najnovejši splet, ki so ga doslej uprizorili le nekajkrat.

Skupina trenutno šteje 27 članov s povprečno starostjo okoli sedemdeset let in deluje pod mentorstvom umetniškega vodje Aleksandra Saša Zupana ter korepetitorke Špele Zupan. Vaje imajo dvakrat tedensko, ob torkih in četrtkih zvečer, v prostorih Doma krajanov Šenčur. Ponosni so tudi na podmladek, otroško folklorno skupino Knofki, ki pleše na Podružnični šoli Olševek z mentorico Janjo Jagodic. »Želimo se okrepiti z novimi plesalci. Poleg tega smo pred kratkim začeli ustanavljati svojo glasbeno zasedbo, zato vabimo tudi glasbenike, da se nam pridružijo,« je poudarila Kajzerjeva.

Ob začetku leta tradicionalno organizirajo prireditev Šenčur folkloro na ogled postavi, kamor povabijo še druge skupine iz domače občine, ki delujejo na področju ljudskega izročila. Jeseni se predstavijo na prireditvi Bilo je nekoč, kjer se jim pridruži gostujoča folklorna skupina iz Slovenije. Vselej so prisotni na Prazniku krompirja v Šenčurju in s ponosom preberejo del razglasa Marije Terezije o zapovedi sajenja krompirja. Vsako leto nastopijo na območnem Maroltovem srečanju odraslih folklornih skupin in se odpravijo na gostovanja v tujino.

Ob jubileju društva so pripravili celovečerni koncert Izza obzorja časa, kjer so se jim pridružili otroška folklorna skupina Knofki, Pihalni orkester občine Šenčur in pritrkovalci. Med nastopi, v katerih so odstrli zgodovino svojega delovanja, so obiskovalcem predstavili tudi oblačilno kulturo. Ob zaključku je njihovim članom JSKD – Območna izpostava Kranj podelila Maroltove značke, in sicer štiri bronaste, devet srebrnih in enajst zlatih. »Aleksander Sašo Zupan in Špela Zupan pa sta že od prej nosilca Maroltove listine za več kot trideset let delovanja pri folklori,« je še dodala predsednica društva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/22

četrtek

7/22

petek

8/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 23. maj 2024

Re_bild(ung), razstava akademske slikarke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 23. maj 2024

Umovadba, zvišan krvni sladkor

IZLETI / Naklo, 23. maj 2024

S kolesom do Dovžanove soteske

RAZSTAVE / Stražišče, 24. maj 2024

Razstava klekljanih in kvačkanih izdelkov

PRIREDITVE / Breg ob Savi, 24. maj 2024

Župnijski slovesnosti na Bregu ob Savi

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 13:04, 22. maj

Ta pokvarjena in nesposobna vlada bo uničila vse, kar je še delovalo v Sloveniji. Treba bo na ulice in jih pognati iz foteljev. Levica misli, da je vladanje njen peskovnik.

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!