O filmu je spregovorila avtorica Andreja Humar Gruden. / Foto: Aleš Senožetnik

Mekinje v filmu

V mekinjskem samostanu so premierno predvajali dokumentarni film Mekinje, ki predstavlja območje v kamniški občini z izjemno pestro zgodovino.

»Neverjetno je, koliko različnih stvari je združenih na tako majhnem prostoru. Film se tako zgolj dotakne glavnih tem, o vsaki izmed njih pa bi lahko naredili povsem samostojen film,« pravi avtorica Andreja Humar Gruden.

Kamnik – Dobro uro trajajoč dokumentarec s preprostim naslovom Mekinje je bil pred dnevi deležen precejšnjega zanimanja domačinov, saj je bila dvorana v mekinjskem samostanu skorajda premajhna za vse, ki so si ga želeli ogledati. Delo Andreje Humar Gruden tudi skozi zbrano arhivsko gradivo in pripovedi gostov, ki so dodali svoj kamenček v mozaik zgodbe, pripoved začenja v sedanjosti. Krajevno skupnost poleg urbaniziranega naselja Mekinje, kjer domuje večina krajanov, sestavljajo še Podjelše, Zduša in Jeranovo.

Poleg nekaterih vidnejših predstavnikov obrti in podjetništva med drugim spoznamo delovanje Športno-kulturnega društva Mekinje, kjer sta še posebno aktivni dramska in tekaška sekcija.

Velik del filma je posvečen zgodovini. Najvidnejše mesto v njej imata mekinjski samostan z več kot sedemstoletno zgodovino in cerkev. Številne zanimivosti iz zgodovine je predstavil zgodovinar dr. Damjan Hančič. Poleg samostana namreč v Mekinjah najdemo tudi druge pomembne kulturne spomenike, denimo most, ki ga je zasnoval Jože Plečnik, več vil in drugih pomembnejših objektov. Avtorica se sprehodi tudi med pomembnimi osebnostmi, ki so zaznamovale Mekinje. Tako med drugim spoznamo zapuščino mizarskega mojstra Franca Koncilje, ki je sodeloval s Plečnikom, tam pa sta rojena tudi slikarja Fortunat Bergant in Dušan Lipovec. Ne nazadnje sta iz Mekinj tudi aktualna predsednica republike Nataša Pirc Musar in kamniški župan Matej Slapar.

»Mekinje so krasen kraj z izjemno zgodovino in čudovito sedanjostjo. Neverjetno je, koliko različnih stvari je združenih na tako majhnem prostoru. Film se tako zgolj dotakne glavnih tem, o vsaki izmed njih pa bi lahko naredili povsem samostojen film,« nam je povedala avtorica Andreja Humar Gruden, ki pravi, da jo je k ustvarjanju gnala tudi želja, da se to znanje ohrani tudi za prihodnje rodove. »Človek ceni tisto, kar pozna, in če poznaš lasten kraj, ga imaš rajši in lažje delaš zanj,« je še povedala.

Datumi prihodnjih projekcij še niso znani, a kot pravi avtorica, bodo film zagotovo še predvajali, saj kot kaže, zanj obstaja precejšnje zanimanje. V kratkem bo dosegljiv tudi na spletu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/31

sreda

18/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.