Letošnji občinski nagrajenci – prostovoljci Krajevnega odbora Rdečega križa Moste in prejemnik priznanja za najperspektivnejšega športnika do 15 let Timon Grgič. Najboljša športnica v mladinski konkurenci za leto 2023 Haya Veinhandl Obaid je bila odsotna. / Foto: Gorazd Kavčič

Pod vtisom preteklega leta

Minulo sredo je bil praznik občine Komenda. Na slavnostni seji občinskega sveta so podelili tri priznanja, zlato je prejel Krajevni odbor Rdečega križa Moste.

Komenda – Večji del občine Komenda so lani močno prizadele poplave. »A to ni strlo našega duha,« je ob občinskem prazniku poudaril župan Jurij Kern. »Stopili smo skupaj in predvsem z vašo trdno voljo, solidarnostjo ter odločnim delom gasilskih enot in ostalih pristojnih služb ter humanitarnih organizacij smo našo skupnost izjemno hitro postavili nazaj na noge,« je občanom izrekel zahvalo in poklon po najhujši naravni katastrofi v zgodovini občine. Na slavnostni seji občinskega sveta, ki je letos potekala v Športni dvorani Komenda, je med drugim tudi povedal, da jim je doslej uspelo očistiti večino vodotokov, medtem ko bo pot do zadrževalnika Tunjščica očitno nekoliko daljša od prvotnih obljub. »A to ne pomeni, da le čakamo na državo; vzporedno iščemo alternativne rešitve, ki bi pohitrile projekt in tako občanom prinesle vsaj malo bolj mirno spanje v deževnih nočeh.«

V nagovoru je župan nanizal še nekaj drugih projektov, s katerimi se ukvarjajo na občini. Med njimi so Športni center Komenda, za katerega sta že pridobljeni gradbeni dovoljenji za izgradnjo komunalne infrastrukture in objektov, širitev pokopališča in nov vrtec v Komendi ... Poleg tega so se lotili priprave strategije trajnostnega razvoja občine in celostne prometne strategije. Kot je poudaril, gre za dva dokumenta, ki bosta ne le oblikovala prihodnost njihovega bivalnega okolja, pač pa odpirata tudi možnosti za črpanje evropskih in državnih sredstev.

Eno občinsko priznanje

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je letos prejela le dva predloga za priznanje Občine Komenda, oba za zlato. Občinskemu svetu je predlagala, da ga prejme Krajevni odbor Rdečega križa Moste, ki že sedemdeset let aktivno, prostovoljno in humanitarno deluje v vaseh Moste, Suhadole in Žeje, zadnje leto pa tudi v vseh preostalih vaseh v občini, kjer so bile poplave. »Odbor se je zelo izkazal pri organizaciji in deljenju humanitarne pomoči,« so pojasnili ob podelitvi priznanja. Kot so še dodali, tudi devet mesecev kasneje prostovoljci še vedno pomagajo poplavljenim v občini Komenda z različnimi oblikami humanitarne pomoči. »Stik z ljudmi je bilo najpomembnejše, kar smo lahko naredili in delamo še zdaj,« je dejala Monika Švigelj, ki je sredi januarja prevzela vodenje odbora. Njena predhodnica, dolgoletna predsednica Marija Špehonja, je ob tem poudarila, da je priznanje namenjeno vsem, ki so bili v sedmih desetletjih vpeti v delovanje odbora.

Na slovesnosti so podelili še dve športni priznanji. Haya Veinhandl Obaid je prejela naziv najboljše športnice v mladinski konkurenci za leto 2023. »Mlada judoistka je v preteklem letu nanizala 54 zmag, osvojila deset zlatih, eno srebrno in šest bronastih kolajn,« so našteli Hayine dosežke. Priznanje za najperspektivnejšega športnika do 15 let je šlo tokrat v roke še ne desetletnega Timona Grgiča, ki tekmuje v kartingu in krosu. V minuli sezoni je med drugim nastopil tudi na dirki Sedičani na Češkem, ki je pomenila prelomnico za slovenski avtokros, saj je postal najmlajši Slovenec, ki je nastopil na takšnem dogodku, in je bil za to nagrajen tudi s priznanjem Zveze za avto šport Slovenije, so med drugim navedli v obrazložitvi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

delno oblačno
vlažnost: 76 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

18/30

sobota

17/33

nedelja

16/32

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 13. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:35, 12. julij

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.