Kako plačati parkirnino

Tehnologija se že lep čas razvija z bliskovito hitrostjo in pomembno vpliva na naša življenja. Vsakdanjik si težko predstavljamo brez računalnikov, interneta, s katerim imamo na dosegu vse potrebne informacije, in mobilnih telefonov, ki nas v večji ali manjši meri spremljajo tako v službi kot doma. Kljub vsemu pa so med nami tudi takšni, predvsem v starejši generaciji, ki so jim sodobne tehnologije in digitalna pismenost španska vas, ki računalnikov nimajo in morda tudi ne mobilnih telefonov ali pa jih ne uporabljajo za kaj več kot klice ali SMS sporočila.

Dejstvo je, da se družba čedalje bolj digitalizira; postopki se digitalizirajo na mnogih področjih, razna digitalna orodja in aplikacije rastejo kot gobe po dežju. Ne le aplikacije za zabavo, pač pa tudi takšne, ki nam olajšajo vsakdan. Na aplikaciji zVEM v sistemu eZdravje denimo posameznik lahko dostopa do izvidov, receptov, napotnic, čakalnih dob …, v spletni ali mobilni banki lahko opravimo številne storitve, za katere se je bilo nekoč nujno odpraviti do bančnega okenca, obstajajo razne aplikacije za učenje pa tudi za štetje korakov in spremljanje zdravega življenjskega sloga …

A pri tistih, ki se otepajo sodobnih naprav ali pa novim digitalnim orodjem enostavno niso kos, se lahko hitro zatakne že pri enostavnih postopkih, kot je plačilo parkirnine. Pred nekaj leti smo pisali o (besnem) starejšem gospodu, ki mu na parkirišču pod Ratitovcem ni uspelo plačati parkirnine. Ni namreč imel pametnega telefona, pač pa le »navadnega« in si tako ni mogel naložiti aplikacije Easypark. Spodletelo mu je tudi pri drugem možnem načinu plačila parkirnine z SMS sporočilom, saj pri sebi ni imel očal. Ob vrnitvi ga je čakala globa redarja, Občino Železniki pa je doletela prijava na tržni inšpektorat zaradi nezagotavljanja gotovinskega plačevanja parkirnine, kar so kasneje vzpostavili na bencinskem servisu v Železnikih.

Plačilo parkirnine z mobilno aplikacijo je načeloma enostavno, vsaj za mlajše generacije, za nameček tudi omogoča podaljševanje ali skrajševanje časa parkiranja, če smo se nekje zadržali dlje ali manj od načrtovanega. Mnogi si ne predstavljajo, da bi parkirnino plačali kako drugače kot s telefonom in da bi morali brskati po žepih za kovanci, ki bi jih vrgli v parkomat. Razumeti pa je treba tudi oglobljenega gospoda, ki je opozarjal, da sistem parkiranja ne sme biti vezan zgolj na mobilne telefone, saj jih ne nazadnje vsi niti nimajo. Ne glede na to, da se digitalizacija zajeda v vse pore naših življenj, pa pri tem ne smemo pozabiti na tiste, ki spremembam ne zmorejo slediti in se lahko pri uporabi digitalnih orodij srečujejo z nemalo izzivi.

Oddaj svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 71 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

12/28

ponedeljek

12/29

torek

13/30

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Cerklje, 18. junij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. junij 2024

Zbornik Škofja Loka 1050

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.