Lumina je glasba, gib, svetloba

V nedeljo se bo Ženski pevski zbor Carmen manet pod vodstvom dirigenta Primoža Kerštanja v Cankarjevem domu v Ljubljani v treh terminih predstavil z zborovsko-izkustvenim koncertom Lumina.

»Skozi doživetje nas bo popeljala kapljica vode. Poslušalci ji bodo sledili skozi celotno doživetje, v katerem se prepletajo glasba, gib in svetloba.«

Kranj – Ženski pevski zbor Carmen manet iz Kranja tako po izvajalski kakovosti kot inovativnem pristopu na samostojnih koncertih velja za enega izstopajočih slovenskih pevskih zborov. Nazadnje smo o zboru, ki ga od ustanovitve leta 2011 vodi dirigent Primož Kerštanj, pisali lani, ko so dekleta zmagala in osvojila grand prix (veliko nagrado) na tekmovanju Vox Lucensis v italijanski Lucci. Njihova najodmevnejša je bila seveda zmaga na prvem izboru Evrovizijski zbor leta 2017, zbor pa ima za seboj tudi več vrhunskih zborovskih projektov. Med njimi je tudi pevsko-uprizoritveni projekt Aurora – zbor ga je na 16 razprodanih koncertih občinstvu predstavljal v preteklih dveh letih. Projekt Lumina pa je na neki način njegovo nadaljevanje.

Sled kapljice vode

»Če smo z Auroro poskušali pričarati polarni sij na severu Evrope, tokrat z Lumino vabimo, da doživite bioluminiscenco. Podobno kot pri avrori oziroma polarnem siju gre tudi pri bioluminiscenci za naraven pojav, ki se zgodi v posebnih okoliščinah, ljudi pa pusti odprtih ust,« na koncert vabi pevka in zborova predstavnica za medije Eva Bohinc in dodaja, da gre za več kot zborovski koncert, saj je pravo glasbeno doživetje podkrepljeno z vizualnimi elementi, zborovskim gibom ter intenzivnim zvočnim izkustvom »iz oči v oči«. Gre za edinstven zborovski dogodek, kjer je meja med odrom in gledalci zabrisana.

»Zborovski koncert mora postati dogodek, ne samo skupek odpetih skladb,« je prepričan dirigent Primož Kerštanj. »Izredno nas veseli, da so v času po pandemiji, ko obiskovanje zborovskih dogodkov opazno upada, naši projekti zelo dobro obiskani. Verjetno zato, ker smo drugačni in zanimivi. K temu, da si poslušalci želijo še, veliko pripomoreta tudi predstavitev dogodka in kakovostna izvedba.«

Pevkam se zdi, da v svetu, ki se pogreza v temo, glasba odseva svetlobo in upanje v lepo prihodnost. Verjamejo, da je svetloba v vsakem izmed nas, se odbija in daje energijo sočloveku. »Le skupaj lahko skrbimo in ustvarjamo čudovito okolje za bivanje. Bioluminiscenco namreč lahko razložimo kot oddajanje svetlobe pri živih organizmih, ki nastane pri pretvorbi kemične energije v svetlobo. Nam najbolj poznana je verjetno svetloba, ki jo v toplih poletnih dneh ustvarjajo kresničke,« sporočajo pevke, snovalka koncepta in sopredsednica Katja Meglič Kern pa dodaja: »Z Lumino se osredotočamo na naravo, na sobivanje, na prepletenost okolja, živali in ljudi. Skozi doživetje nas bo popeljala kapljica vode. Poslušalci ji bodo sledili skozi celotno doživetje, v katerem se prepletajo glasba, gib in svetloba.«

Skupinski projekt

Končna podoba koncerta je skupno delo zbora: za koreografijo je poskrbela pevka Klavdija Koren, za zborovske dodatke Neža Majnik in Patricija Dolinar, koncept se je vsak teden razvijal v projektni delovni ekipi … »Že zdaj sem ponosna na to, kaj bomo s tem projektom dosegli, in to vsi skupaj, saj v pripravi ne sodeluje le nekaj posameznic, ampak velika večina zbora. Priprava takega projekta ni preprosta in zahteva kar nekaj odrekanja, prilagajanja in sodelovanja, zato je še toliko pomembnejša skupna želja po ustvarjanju tako zahtevnih projektov. Želja je in je vedno večja, že komaj čakamo, da se zgodi naša Lumina,« pove sopredsednica Eva Vovk.

Za vmesne glasbene prehode je tudi tokrat poskrbel Franco Ezequiel Paez, za lučno podobo Grega Jeraša in za ton Jure Matoz. Tokrat je zbor nekaj več kot tridesetih pevk posegel po zanimivi in kar zahtevni zborovski literaturi, skladbe so povezali v smiselno celoto, čeprav se ne navezujejo druga na drugo. Lumina je tako osnovana na kratkem zborovskem programu, ki ga sestavlja sedem skladb: Hoj, hura, hoj! (O. Mácha), Even when he is silent (K. A. Arnesen), Bumblebee (A. Edenroth), Kafal sviri (P. Liondev), I denna ljuva sommartid (K. A. Arnesen), Tree song (A. Edenroth) in Spring, the sweet spring (E. Ešenvalds).

Projekt Lumina bodo Carmen manet v treh terminih (ob 17., 19. in 21. uri) izvedle v nedeljo, 19. maja, v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Dvorana je okrogla in tako obiskovalcem kot nastopajočim ponuja unikatno perspektivo, kar odlično sovpada z zastavljenim konceptom glasbenega doživetja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 29°

zmerno oblačno
vlažnost: 66 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

18/30

sobota

17/33

nedelja

16/32

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 13. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:35, 12. julij

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?