Stojnice razstavljavcev so pritegnile obiskovalce tudi s ponudbo naravnih in obdelanih mineralov. / Foto: Tina Dokl

Minfos: zgodovina, spomin, prihodnost

Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja (Minfos) v Tržiču imajo najdaljšo tradicijo med tovrstnimi sejmi pri nas, konec minulega tedna so bili že petdeseti.

Tržič – Na začetku je bila to Razstava mineralov in fosilov, pobudo zanjo pa so dali prijatelji iz s Tržičem pobratenega francoskega mesta Sainte-Marie-aux-Mines. »Od prvih tipajočih začetkov se je vse skupaj razvilo v dogodek, ki je naše mesto postavil na mednarodni zemljevid na področju geologije, mineralogije, paleontologije ter v družbo uspešnih organizatorjev razstav dragih in poldragih kamnov,« je v zbornik 50. Minfos, zgodovina, spomin, prihodnost zapisal tržiški župan Peter Miklič, ki je deset let vodil tržiško turistično društvo in s tem organizacijo Minfosa.

Letošnji Minfos, ki so ga razširili na tri dni, je na razstavni prostor v obnovljeno dvorano nekdanje Bombažne predilnice in tkalnice privabil več kot sto domačih in tujih razstavljavcev, med njimi je bil Madžar Lajos Kövecses iz Siofoka ob Blatnem jezeru, kjer ima muzej mineralov. »Že štirideset let razstavljam v Tržiču, vedno rad pridem.« Vili Rakovc iz Kranja, vnet zbiratelj mineralov in fosilov, tu razstavlja že več kot štirideset let. Kot je dejal, je bilo tudi letos na razstavi kar nekaj starost. Razstavljavec Blaž Tomc iz Škofje Loke je ponosen na osebno zbirko slovenskega kremena in fluorita. »Zbirati je začel že moj oče Gorazd pred tridesetimi leti. Poseben občutek je, ko sam najdeš te kristale v naravi.« Najdražji Blažev primerek, sicer iz Mongolije, je naravna kombinacija kremena s fluoritom. Vreden je 650 evrov.

»Vse na Minfosu si je lepo ogledati, bogate so zbirke mineralov in fosilov. Malo jih tudi ljubiteljsko zbiram, zato me še bolj pritegnejo,« je povedala obiskovalka Valentina Mraz iz Škofje Loke. Z Jesenic se je pripeljala Breda Hanžek. »Če se le da, pridem. Je kar preveč vsega lepega.«

Piko na i slovesnemu odprtju je na petkov večer pridala skupina Orlek. V spremljajočem programu vseh treh dni se je številnim obiskovalcem predstavilo več društev, organizatorji so povabili na vodene oglede Šentanskega rudnika, Dovžanove soteske, obnovljene male hidroelektrarne na območju nekdanje bombažne predilnice, pa tudi v Paviljon NOB na razstavo unikatnega nakita s slovenskim kamnom. Ljubitelji narave in gurmanskih užitkov so se razveselili razstave biofluorescentnih gliv in sezonskih gob, ki razkrivajo čudeže slovenskih gozdov ...

Tako kot že nekaj desetletij tržiško turistično društvo skrbi za organizacijo prireditve, pa Društvo mineralov in fosilov Slovenije skrbi za njeno strokovno plat. Letošnji poudarek je bil na fosilni flori in sulfidnih mineralih. In še ena posebnost: lani je Prirodoslovni muzej Slovenije v hrambo dobil ostanek zoba dlakavega nosoroga Coelodonta antiquitatis. Na ogled je bil tudi na Minfosu, njegovo odkritje pa sodi med najpomembnejša v zadnjih desetletjih in ima zanimivo zgodovino. »To je sploh prva najdba dlakavega nosoroga pri nas,« je povedal sodelavec muzeja Matija Križnar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 43 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/28

ponedeljek

12/29

torek

13/30

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Cerklje, 18. junij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. junij 2024

Zbornik Škofja Loka 1050

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.