Vrtčevski enoti Gobica in Oblaček imata po lanskih poplavah začasne prostore na različnih lokacijah. Za šest skupin so jih v začetku maja uredili v modularnih enotah. / Foto: Gorazd Kavčič

Občini Mengeš devet milijonov evrov

Ugibanj, od kod je dobitnik rekordnega jackpota, ni več. Nakazilo davka v višini devet milijonov evrov je razveselilo Občino Mengeš.

Mengeš – »Lani nas je doletela nesreča, letos nas je objela sreča. Vesel sem, kot da bi sam zadel,« ni skrival čustev župan Bogo Ropotar, ko je občinski proračun obogatil davek na rekordni dobitek v igri Eurojackpot. Prejetih sredstev je skoraj toliko kot vseh prihodkov, ki so jih na mengeški občini predvideli v tem letu (9,4 milijona). Nepričakovano nakazilo jih je najprej šokiralo, je priznal župan, a so hitro prišli do zaključka, da je povezano z neverjetnimi 60 milijoni evrov, kolikor sta jih v največji mednarodni igri na srečo v Evropi osvojila igralca iz Slovenije in Nemčije. Kdo je vplačal zmagovalno kombinacijo ter minuli teden na svoj račun prejel 51 milijonov evrov, preostalih 15 odstotkov pa Občina Mengeš kot občina stalnega prebivališča dobitnika, ne vedo. »In želim si tudi, da se ne izve,« je pristavil župan.

Del prejetega denarja bodo po vsej verjetnosti namenili za nov vrtec, ki ga nameravajo zgraditi v južnem delu Mengša. Kot nam je povedal župan, čakajo na potrditev nove, poplavno varnejše lokacije. »Srčno upam, da bomo v najkrajšem možnem času dobili signal za nadaljevanje postopkov. Rešujemo problem poplavljenih vrtcev Gobica in Oblaček, otroci so na različnih začasnih lokacijah.« Ker so se nekateri prostori v preteklih mesecih izkazali za manj primerne ali premajhne, so ravno v začetku maja nasproti vrtca Sonček postavili modularne enote, ki predstavljajo začasno prostorsko rešitev za šest skupin otrok. V novogradnji je predvidenih 16 oddelkov, za izvedbo naložbe, ki je ocenjena v višini osem milijonov evrov, so planirali tudi najem kredita, za nekatere druge projekte pa je doslej kazalo, da bodo morali počakati.

»Zdaj bomo lažje zadihali,« meni mengeški župan Bogo Ropotar. Kot je dodal, za zdaj sicer še težko natančno napove, za kaj bodo porabili nakazane milijone, saj bodo nove finančne zmožnosti občine najprej preučili v občinski upravi, končno besedo pri sprejemanju proračuna oziroma rebalansa pa ima občinski svet. »Nakazilo je prineslo sladke skrbi. Vsekakor je naša želja, da bomo prejeta sredstva čim bolj racionalno porabili – v dobrobit občank in občanov,« je poudaril.

Rekordni loterijski dobitek

Kombinacijo številk za 60-milijonski dobitek so v igri Eurojackpot izžrebali 23. aprila. Gre za doslej najvišji loterijski dobitek v Sloveniji in četrti jackpot po vrsti za našo državo. Kot so še pojasnili na Loteriji Slovenije, sta bila poleg glavnega dobitka 5 + 2 od začetka izvajanja igre v letu 2012 izžrebana tudi dva dobitka 5 + 1, vredna več kot milijon evrov. Skupno so slovenski igralci – po navedbah Loterije Slovenije na srečo v tej igri računa več kot 750 tisoč polnoletnih prebivalcev – doslej zadeli več kot 6,58 milijona različnih dobitkov v vrednosti več kot 213 milijonov evrov, slovenske občine pa so prejele 21,2 milijona davkov od izplačanih sredstev. Ob tem so poudarili, da je bilo v dvanajstih letih s prirejanjem igre zbranih 84 milijonov evrov koncesijskih sredstev za delovanje invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/29

nedelja

16/29

ponedeljek

17/31

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Srednja vas, 7. julij 2024

Koncert ljudskih pevcev

GLASBA / Kranj, 9. julij 2024

Koncert večnih uspešnic Sepulture

IZLETI / Cerklje, 9. julij 2024

Kolesarski izlet DU Cerklje

 

 
 

 

 
 
 

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...