Posvet s strokovnjaki, ki poudarjajo: »S psom v hribe odgovorno in preudarno.« / Foto: arhiv organizatorja

Varno s psom v hribe

Psi so vse pogosteje del družine in njene člane spremljajo tudi na izletih in počitnicah. Med drugim jih lastniki s seboj vzamejo v hribe in gore. Pri tovrstnih preizkušnjah je potrebna velika mera odgovornosti.

Lani so gorski reševalci sodelovali v 687 intervencijah, v kar niso vključene intervencije v času katastrofalnih poplav, ko so evakuirali kar nekaj ljudi in živali. Med drugim je odmevalo reševanje psa Bolta v Lučah. Pse rešujejo tudi v gorah in zadnji takšen primer so zabeležili februarja letos, ko so – žal neuspešno – psa iskali s helikopterjem Slovenske vojske in termovizijsko kamero.

Ljubljana – Sogovorniki na nedavnem posvetu na temo Varno s psom v hribe, ki ga je organizirala Zavarovalnica Triglav v ljubljanskem Triglav Labu, so poudarili odgovornost in preudarnost. Cilj mora biti izbran glede na pripravljenost psa, ki mora biti tudi primerno vzgojen, na skrbno načrtovani poti je treba poskrbeti za psa in imeti v uvidu še druge pohodnike. Le tako lahko lastniki psov zmanjšajo možnost nesreč in poskrbijo, da bo pohod ostal v lepem spominu.

Upoštevajte kondicijsko pripravljenost psa

»Obisk hribov je z vzgojenim psom lahko še bolj zabaven, kot če gremo sami. Seveda pa se je na izlet s psom treba dodatno pripraviti. Upoštevati moramo ne le svojo fizično kondicijo, ampak tudi kondicijsko pripravljenost psa – in temu ustrezno prilagoditi izlet. Ob upoštevanju nekaj osnovnih pravil vzgoje in učnega procesa pri psu lahko v vsakem izletu v hribe s svojim kosmatincem najdemo poseben užitek,« je prepričan Jure Pribičevič, solastnik in ustanovitelj podjetja Alfakan ter specializant za vzgojo psov in reševanje vedenjskih motenj, ki je na dogodku podelil nekaj nasvetov za vzgojo psa.

Pri hoji s psom izberite lažje poti

Planinska zveza Slovenije (PZS) zaznava povečano število obiskovalcev gora s psi. »Lastnike psov želimo opozoriti, naj pri gibanju v zahtevnem gorskem okolju ne pozabijo na lastno varnost. Obenem naj upoštevajo sobivanje z drugimi prebivalci gorskega okolja, ki jih prisotnost psov lahko moti in tudi ogrozi njihov obstoj. Pri hoji s psi izbiramo lažje, tehnično nezahtevne poti,« priporoča Janez Toni, inštruktor alpinizma in gorskega reševanja v PZS. Pohodnikom, ki želijo prenočiti v planinski koči, svetuje, naj pred tem preverijo, ali lahko v postojanki prenoči tudi pes.

Pred odhodom preverite vreme, na pot se odpravite dovolj zgodaj in ne pozabite na opremo za psa: povodec in oprsnico, nagobčnik, zaščito za tačke in komplet prve pomoči. Ko se v gorah zgodi nesreča, ne glede na to, ali so v nesreči udeleženi ljudje ali živali, takoj pokličite 112.

Kako poteka reševanje s psi

»Delo s psom v Gorski reševalni službi ni služba, je način življenja. Šolanje in priprava psa potekata ob vsakokratnem obisku gora – na začetku na domačih vrhovih, nato pa pridejo vsi mogoči izzivi, od visokogorja poleti, pozimi, vožnja s helikopterjem, čolnom, vožnja v akiju, z motornimi sanmi ... Psihofizična pripravljenost pri gorskih reševalcih je pomembna, tako pa velja tudi za njihove pse. Pes mora skozi vse faze šolanja, da se lahko v iskalnih akcijah giblje po vseh vrstah terena suvereno in brez težav,« je povedal Primož Bajt, gorski reševalec in vodnik reševalnega psa.

Priboljški niso le za vas

»Preden odidemo na pot, premislimo, ali zmoremo in ali zmore to načrtovano pot tudi naš kosmatinec, ki gre z nami. Z njim ne hodimo po previsih ter skalnatih visokogorskih poteh in imejmo ga vedno na očeh. Vsekakor ne smemo pozabiti na njegovo skodelico, vodo in priboljške. Zelo nam bo hvaležen,« pa svetuje veterinar Zavarovalnice Triglav Bojan Nikolić.

Ker nesreča nikoli ne počiva, morda razmislite tudi o ustreznem zdravstvenem zavarovanju psa. Zdravstvene stroške zaradi morebitnih poškodb, ki se lahko psu pripetijo tudi v gorah in hribih, konkretno v Zavarovalnici Triglav krije zavarovanje malih živali. Dogodek Varno s psom v hribe je sicer del akcije Očistimo naše gore, s katero si Zavarovalnica Triglav prizadeva za varnejši obisk gora in ohranjanje čistih planinskih poti za prihodnje generacije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/15

četrtek

6/23

petek

8/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Tržič, 13. junij 2024

Slovenska ljudska simfonija

IZLETI / Naklo, 13. junij 2024

S kolesom v Voklo

IZLETI / Kranj, 13. junij 2024

Na Španov in Črni vrh

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Kopalno-glasbeni izlet

IZLETI / Kranj, 27. junij 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?