Do hitrejše in kvalitetnejše povezave s spletom preko omrežja RUNE

V sklopu projekta RUNE se tudi na Gorenjskem začenja gradnja širokopasovnega optičnega omrežja, ki omogoča dostop do hitrejše, kvalitetnejše in zanesljivejše povezave z internetom.

Kvalitetna povezava z internetom je danes praktično neizogibna, česar se zavedajo tudi v podjetju RUNE Enia, ki si v okviru projekta RUNE prizadeva zgraditi ultra hitro širokopasovno infrastrukturo na podeželskih območjih Slovenije. Gre za omrežje, ki uporabnikom omogoča dostop do internetne povezave z veliko hitrostjo, ki prinaša številne prednosti – od stabilne in zanesljive internetne povezave, neobčutljivosti na zunanje vplive, hitrega prenosa podatkov do več povezanih naprav in igranja iger brez motenj. Ne nazadnje pa imajo uporabniki tudi možnosti izbire in zamenjave ponudnika storitev.


Vozlišče za zagotavljanje optičnih signalov uporabnikom v Občinah Gorje, Bled, Radovljica in Jesenice stoji v naselju Zgornje Gorje v Občini Gorje.

Na Gorenjskem bo v sklopu projekta pokritih več občin, v prvem valu so to deli občin Bled, Radovljica in Jesenice ter občina Gorje. Prav v slednji je bilo nedavno postavljeno vozlišče za zagotavljanje optičnih signalov uporabnikom, v mesecu maju pa se bo začela gradnja tras omrežja. Dela se bodo začela v naseljih Spodnje in Zgornje Gorje, nato pa stekla v smeri naselij Spodnje in Zgornje Laze, Krnica in Zatrnik, zatem pa še naprej v druge dele občine ter tudi v ostale omenjene občine. Prvi uporabniki bodo na omrežje priključeni že letos poleti. Predvidoma pa bo v sklopu projekta RUNE v občini Gorje z optičnim omrežjem pokritih 926 naslovov, na ravni omenjenih občin pa 4692.

Da bodo dela tekla hitreje, bo skoraj istočasno potekala tako gradnja omrežja med naselji (t. i. primarno omrežje) kot tudi omrežja do uporabnikov in uporabniških priključkov (t. i. sekundarno omrežje). Dela v tem sklopu bodo predvidoma zaključena v naslednjem letu, gradnja uporabniških priključkov pa bo trajala še nekoliko dlje.


Vozlišče za zagotavljanje optičnih signalov je bilo postavljeno v mesecu aprilu, v teku meseca maja pa bo stekla gradnja tras omrežja RUNE.

Vključenost naslova v projekt RUNE je mogoče preveriti na spletni strani www.ruralnetwork.eu, kjer bo sočasno z gradnjo infrastrukture priključek mogoče tudi naročiti. Prav tako pa bo priključek mogoče naročiti pri trgovskih zastopnikih na terenu. Strošek priključka na optično povezavo po trenutno veljavnem ceniku znaša 250,00 EUR z DDV za fizične osebe in 278,54 EUR z DDV za pravne osebe, na željo naročnika pa lahko ta znesek krije izbrani ponudnik storitev. Uporabniki imajo tudi možnost izbire med vsemi največjimi operaterji v Sloveniji.

Za več informacij o projektu RUNE in naročilu priključka se lahko obrnete na Center za pomoč uporabnikom. Ta je na voljo vsak delovni dan med 8. in 12. uro na telefonski številki +386 (1) 235 15 30 ali na e-naslovu rune-si@ruralnetwork.eu

 Vse informacije so na voljo tudi na spletni strani www.ruralnetwork.eu

Oddaj svoj komentar

Kranj 23°

delno oblačno
vlažnost: 65 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/27

petek

14/26

sobota

14/28

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 7. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 7. junij 2024

Sporočilo v steklenici

IZLETI / Kranj, 7. junij 2024

Letovanje upokojencev v Izoli

IZLETI / Šenčur, 8. junij 2024

Pohod na Lovrenška jezera

PRIREDITVE / Radovljica, 8. junij 2024

Greš z nami zvezde štet

OBVESTILA / Kranj, 8. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kokrica, 8. junij 2024

Pohod DU Kokrica

GLEDALIŠČE / Javorniški Rovt, 8. junij 2024

Predstava na prostem

 

 
 

 

 
 
 

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...

O nadgradnji železniške postaje / 18:28, 1. junij

Alenka raje obnavlja postaje kot pa tire. Samo zelo drago nas bo to stalo.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 18:41, 31. maj

Adijo pamet!

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 07:10, 25. maj

Z napisanim se strinjam in tudi delim skrb in jezo.Vendar je bil prvopodpisani veliko let na visokih položajih v vladah, z vplivom in možnos...