Do hitrejše in kvalitetnejše povezave s spletom preko omrežja RUNE

V sklopu projekta RUNE se tudi na Gorenjskem začenja gradnja širokopasovnega optičnega omrežja, ki omogoča dostop do hitrejše, kvalitetnejše in zanesljivejše povezave z internetom.

Kvalitetna povezava z internetom je danes praktično neizogibna, česar se zavedajo tudi v podjetju RUNE Enia, ki si v okviru projekta RUNE prizadeva zgraditi ultra hitro širokopasovno infrastrukturo na podeželskih območjih Slovenije. Gre za omrežje, ki uporabnikom omogoča dostop do internetne povezave z veliko hitrostjo, ki prinaša številne prednosti – od stabilne in zanesljive internetne povezave, neobčutljivosti na zunanje vplive, hitrega prenosa podatkov do več povezanih naprav in igranja iger brez motenj. Ne nazadnje pa imajo uporabniki tudi možnosti izbire in zamenjave ponudnika storitev.


Vozlišče za zagotavljanje optičnih signalov uporabnikom v Občinah Gorje, Bled, Radovljica in Jesenice stoji v naselju Zgornje Gorje v Občini Gorje.

Na Gorenjskem bo v sklopu projekta pokritih več občin, v prvem valu so to deli občin Bled, Radovljica in Jesenice ter občina Gorje. Prav v slednji je bilo nedavno postavljeno vozlišče za zagotavljanje optičnih signalov uporabnikom, v mesecu maju pa se bo začela gradnja tras omrežja. Dela se bodo začela v naseljih Spodnje in Zgornje Gorje, nato pa stekla v smeri naselij Spodnje in Zgornje Laze, Krnica in Zatrnik, zatem pa še naprej v druge dele občine ter tudi v ostale omenjene občine. Prvi uporabniki bodo na omrežje priključeni že letos poleti. Predvidoma pa bo v sklopu projekta RUNE v občini Gorje z optičnim omrežjem pokritih 926 naslovov, na ravni omenjenih občin pa 4692.

Da bodo dela tekla hitreje, bo skoraj istočasno potekala tako gradnja omrežja med naselji (t. i. primarno omrežje) kot tudi omrežja do uporabnikov in uporabniških priključkov (t. i. sekundarno omrežje). Dela v tem sklopu bodo predvidoma zaključena v naslednjem letu, gradnja uporabniških priključkov pa bo trajala še nekoliko dlje.


Vozlišče za zagotavljanje optičnih signalov je bilo postavljeno v mesecu aprilu, v teku meseca maja pa bo stekla gradnja tras omrežja RUNE.

Vključenost naslova v projekt RUNE je mogoče preveriti na spletni strani www.ruralnetwork.eu, kjer bo sočasno z gradnjo infrastrukture priključek mogoče tudi naročiti. Prav tako pa bo priključek mogoče naročiti pri trgovskih zastopnikih na terenu. Strošek priključka na optično povezavo po trenutno veljavnem ceniku znaša 250,00 EUR z DDV za fizične osebe in 278,54 EUR z DDV za pravne osebe, na željo naročnika pa lahko ta znesek krije izbrani ponudnik storitev. Uporabniki imajo tudi možnost izbire med vsemi največjimi operaterji v Sloveniji.

Za več informacij o projektu RUNE in naročilu priključka se lahko obrnete na Center za pomoč uporabnikom. Ta je na voljo vsak delovni dan med 8. in 12. uro na telefonski številki +386 (1) 235 15 30 ali na e-naslovu rune-si@ruralnetwork.eu

 Vse informacije so na voljo tudi na spletni strani www.ruralnetwork.eu

Oddaj svoj komentar

Kranj 29°

pretežno jasno
vlažnost: 55 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

18/33

četrtek

18/33

petek

18/32

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kokrica, 12. julij 2024

Pohod DU Kokrica

GLASBA / Kranj, 12. julij 2024

V Kranju legendarni The Exploited

 

 
 

 

 
 
 

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...