V Škofji Loki je tudi v dopoldanskem času moč najti parkirno mesto, tako bližje kot malo manj bližje centru. / Foto: Klara Mrak

Predvidene štiri cone parkiranja

Na aprilski seji občinskega sveta so sprejeli načrt izvajanja občinske parkirne politike. Ta predvideva štiri različne cone parkiranja.

Kot so pokazali izsledki raziskave, je tudi ob največji zasedenosti, to je dopoldne, še vedno prostih štirideset odstotkov parkirnih mest.

Škofja Loka – »Javnost skozi različne projekte ozaveščamo o pomenu trajnostne mobilnosti ter prednostih hoje, kolesarjenja in uporabe javnega potniškega prometa. Pri upravljanju mobilnosti in urejanju prostora v mestih pa je ključna tudi ustrezna, dejanskim razmeram prilagojena parkirna politika,« je konec aprila ob zaključku projekta Trata 2.1 poudaril župan Tine Radinja. Ena od glavnih točk zadnje seje občinskega sveta je bila tako povezana ravno s parkirno politiko. »V Škofji Loki je parkirnih mest dovolj,« je na uvodu predstavitve rezultatov analiz parkiranja v občini povedala Anja Slapničar z Inštituta za politike prostora IPoP. Kot so pokazali izsledki raziskave, je tudi ob največji zasedenosti, to je dopoldne, še vedno prostih štirideset odstotkov parkirnih mest.

Ostaja brezplačno parkiranje

Tistim, ki se bodo do središča Škofje Loke želeli malce sprehoditi, ne bo treba plačati parkirnine. Na bolj oddaljenih parkiriščih, ki so manj zasedena (Puštal, nekdanja vojašnica), bi lahko parkirali zaposleni in drugi, ki želijo parkirati za dlje časa in do mesta lahko gredo peš. Plačljivo parkiranje – prva cona – je v središču mesta. Tu je pomembno, da prostor ni prezaseden z vozili. Parkiranje bi bilo plačljivo s polurnim začetnim brezplačnim parkiranjem. Za Štemarje in Novi svet bi bil mogoč nakup parkirne dovolilnice. Namen takšnega ukrepa je ohraniti hitro izmenjavo vozil, s tem pa omogočiti, da vsak lahko najde parkirno mesto. Druga cona plačljivega parkiranja je predlagana ob šolah, vrtcih, pošti in drugih parkiriščih v središču, pa tudi v Frankovem naselju. Predlagano je, da je prva ura parkiranja brezplačna, cena nadaljnjih ur pa nižja. Modra cona je namenjena kratkim postankom na manjših parkiriščih in omejuje, da bi v času obratovanja parkirnega režima tako označena parkirišča zasedali stanovalci ali zaposleni. »Še naprej bomo spodbujali trajnostne oblike prevoza, izboljšali upravljanje in nadzor nad parkirišči ter optimizirali parkirno infrastrukturo,« zagotavlja župan. Konkretne rešitve bo prinesel občinski odlok, ki ga bo škofjeloški občinski svet predvidoma obravnaval na naslednji seji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

zmerno oblačno
vlažnost: 62 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

16/27

nedelja

16/26

ponedeljek

16/26

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

/ Gorenja vas, 23. junij 2024

Prireditve ob dnevu državnosti

GLASBA / Kranj, 23. junij 2024

Pravljice in bajke v slovenski ljudski pesmi

GLASBA / Duplje, 23. junij 2024

Orgelski koncert

PRIREDITVE / Hraše pri Smledniku, 23. junij 2024

Kresovanje v Hrašah

/ Gorenja vas, 24. junij 2024

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Homec, 24. junij 2024

Praznovanje na Homcu

PRIREDITVE / Dvorje, 24. junij 2024

Poklanjamo ti pesem, Slovenija!

PRIREDITVE / Kranj, 24. junij 2024

Praznovanje dneva državnosti

 

 
 

 

 
 
 

Vila, vrtec, park / 20:55, 22. junij

Lepi spomini na ta leta v vrtcu. Najbolj se spomnim, ko smo imeli kosilo na vrtu in kar nam ni bilo všeč, smo dali na žlico, nato pa je vsa ...

Najboljša mlada voznika / 20:23, 22. junij

Obema, uspešno v Belgiji in varno na cestah.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 22:46, 21. junij

Menda so cesto odprli danes 21. 6. 2024.

Plačljivo parkirišče pri Erjavčevi koči na Vršiču / 22:37, 21. junij

Pač, prej ni pameti, dokler ne pridejo odredbe in zapore.

Prenovljena Izletniška cesta / 22:34, 21. junij

Ali je Izletniška cesta ali Izletniška ulica v Ribnem?

Janša pozval Goloba k odstopu / 15:35, 19. junij

Upravičeno! Glej naprej!

Objavili predlog nadgradnje proge / 21:56, 18. junij

Vprašati se je treba ali določenim dovoliti komentiranje in volilno pravico, saj ljudje bodisi niso obveščeni, so površni ali celo politično motivirani.