Poraščen vrh na levi je naš tokratni cilj, Srednji vrh. / Foto: Jelena Justin

Neopazen zaradi velikih

Srednji vrh (1796 m n. m.) – Vedno mi je bil videti nepomemben, ker so mi bili dvatisočaki v njegovi neposredni bližini končni cilji, a je tudi s svojo nekaj manjšo nadmorsko višino vreden obiska.

Naš tokratni končni cilj je verjetno redko končni cilj. No, morda se motim! Kar nekaj jih poznam, ki Srednji vrh nad izvirom Završnice pogosto obiščejo, sploh zaradi čudovitega razgleda v krogu 360 stopinj in zato, ker vrh navduši z mirom in spokojnostjo. V vseh teh letih sem ga nedavno prvič obiskala tudi sama in na Zelenici zašpilila eno majhno klobaso.

Izhodišče vzpona je lahko dolina Završnice ali pa nekdanji mejni prehod Ljubelj, od koder sem se proti Srednjemu vrhu podala tudi sama. Po označeni poti se čez zeleniška smučišča odpravimo do Doma na Zelenici. Vzpona je za dobro uro. Od Doma gresta dve poti: leva proti Begunjščici, desna pa proti Stolu in Vrtači. Sledimo desni proti Stolu oz. Vrtači. Ko prečimo smučišče in dosežemo gozd, je pred nami prijetna pot, kjer na svoj račun pridejo ljubitelji alpskega cvetja: clusijevega svišča, sternbergovega klinčka, snežnega svišča, dišečega volčina itd. Sledi pas ruševja, in ko prečimo daljše melišče, je skala z markacijo; desno se gre proti Vrtači, levo proti Stolu. Nadaljujemo levo, proti Stolu. Po krajšem času pridemo na razpotje, kjer sledimo levo proti izviru Završnice, desno gre pot proti Stolu. V nekaj korakih smo na sedlu Šija, 1693 m n. m., kjer nas pozdravijo lične lesene markacije. Levo gre pot proti izviru Završnice, desno spodnja pot proti Stolu, mi pa krenemo naravnost in zagrizemo v breg v smeri Srednjega vrha. Strm vzpon je v dežju oz. po njem nevaren za zdrs, zato previdno. Bodimo pozorni na markacije, saj nas še do nedavnega neoznačena steza lahko zavede v del, ki je tehnično zahtevnejši. Vrh Srednjega vrha dosežemo v 15 minutah in ta skromni mož nas nagradi s čudovitim razgledom na vse strani neba. V neposredni soseščini je Begunjščica z markantnim Smokuškim plazom, Stol s Celovškimi špicami, Vrtača, bolj v ozadju proti jugozahodu pa Blejsko jezero z Babjim zobom in greben Spodnjih Bohinjskih gora. S kančkom sreče nas bo na vrhu obiskala celo kakšna gorska kavka. Črne so kot ebenovina, z izrazitim rumenim kljunom in rdečimi nožicami.

Z vrha sestopimo nazaj na sedlo Šija, od koder zavijemo desno do Koče pri Izviru Završnice. Dosežemo jo po 20 minutah. Smerokaz nas usmeri proti Zelenici; gremo mimo koče in na njeni desni strani zavijemo v breg. Hitro smo pri izviru Završnice, od tam pa nas do Zelenice čaka nadaljnjih 15 minut. Med potjo nas – trenutno – spremlja čudovito cvetje, nad nami pa se bohoti izraziti skalni greben Na možeh. Od doma na Zelenici sestopimo nazaj na Ljubelj, kjer nas čaka jekleni konjiček.

Nadmorska višina: 1796 m
Višinska razlika: 800 m
Trajanje: 4 ure
Zahtevnost: 2 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

17/31

sreda

16/31

četrtek

17/31

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Kmete moti trasa plinovoda / 17:31, 16. julij

Vse to se dogajo ker službe MO Kranj ne sčitijo interesa občanov.Ne vem ali je ležernost ali strokovnost ljudi ki zasedajo ključna delavna...

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?